Stockholm fick larma försvarsmakten i snökaoset

Snökaoset drabbade akutvården hårt igår. Ambulanser utan fyrhjulsdrift körde fast och satt i bilköer på de igensnöade vägarna. Landstinget krislarmade försvaret för att få hjälp av bandvagnar och köerna för utryckning växte sig extremt långa.
Ambulanserna i Stockholm hade mycket svårt att ta sig fram igårdagens snökaos. Landstingets ledning gick in i stabsläge och hela akutsjukvården fick prioritera de svårast sjuka.
Situationen var så allvarlig att landstingets krisansvariga, ”tjänsteman i beredskap”, larmade försvarsmakten som ställde fem bandvagnar i beredskap för att kunna hjälpa ambulanserna.
Väntelista på ambulans lång
Kölistan hos SOS Alarm för antal larm som väntade på att ambulanser skulle rycka ut var stundtals extraordinärt lång. Enligt uppgifter till Vårdfokus väntade 70 personer på hjälp som bedömts till prio 2 och 16 sjuka som bedömts ha högsta prioritet vid ett tillfälle.
– Jag hörde chefsläkaren säga att patientsäkerheten inte är hotad. Men det var den verkligen igår. Självklart blir inte ambulanssjukvården säker om patienterna både får vänta länge på att ambulansen klarar att komma fram och sedan på att resan till sjukhus tar lång tid, säger Janne Kautto, ordförande i Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor.
Ingen fyrhjulsdrift
Han tycker att ett stort problem, vare sig snöfallet blir lika häftigt som igår eller lite mindre, är att många av ambulanserna i Stockholm inte har fyrhjulsdrift, av ekonomiska och miljömässiga skäl.
– Det är fel sak att spara in på. Vi behöver ha fyrhjulsdrift eftersom det kommer snö varje år, det är ingen överraskning. Speciellt om kommunerna i Stockholm inte klarar att ploga vägarna, som igår.
Han har fått rapporter om gamla som blev liggande på golvet hemma i väntan på ambulansen.
– Många av mina kolleger fick stanna efter sina arbetspass, i vissa fall till långt in på natten. Men det värsta jag hört var en ambulanssjuksköterska som satt fast i sex timmar med en patient i ambulansen, säger Janne Kautto.
Bandvagnar och terrängfordon
Brandförsvaret har bandvagnar och terränggående fordon och motorcyklar som kan sättas in för att hjälpa svårt sjuka och ambulanser att ta sig fram. Men i Södertörns brandförsvar är chefen förvånad över att de inte behövde rycka ut speciellt mycket igår.
– Det var relativt få uppdrag. Vi håller just på att sammanställa det och jag pratade med landstinget. Men det kan ha berott på att ett stort problem igår var att det stod bilar i vägen på många håll, det har vi svårt att lösa, säger brandchefen Lars-Göran Uddholm.
Stockholms läns landsting vände sig istället direkt till försvarsmakten för hjälp. Fem bandvagnar stod i beredskap i går och i natt, varav två i Norrtälje.