Ministerrådet överens om regler för patienträttigheter i andra EU-länder
Nu ska det bli lag på full rörlighet för patienter inom EU. Det beslutade EU:s ministerråd för hälso- och sjukvård i går tisdag.
Överenskommelsen kallas ”patientrörlighetsdirektivet”. Det ska nu gå vidare till Europaparlamentet, som måste vara överens med ministerrådet för att de nya reglerna ska träda i kraft.
Direktivet innehåller i huvudsak detta:
• En patient har rätt till planerad vård i andra EU-länder, om hon/han hade haft rätt till samma vård i sitt hemland. Det gäller både hälso- och sjukvård och tandvård.
• Ersättningen ska motsvara den som hade utgått i patientens hemland.
• I vissa fall krävs förhandstillstånd.
• Så kallade nationella kontaktpunkter ska inrättas i alla EU-länder. Där ska det finnas information till patienterna om deras rättigheter vid vård i andra EU-länder.
Information om kvalitet och säkerhet
• Det land som ger vården ska ge information till patienterna om vilka kvalitets- och säkerhetsnormer som gäller i landet, och hur man gör för att klaga om något går fel.
• Samarbetet mellan EU-länderna ska öka också på närliggande områden. Det handlar till exempel om att ömsesidigt erkänna recept (så att man kan hämta ut sin medicin i ett annat EU-land), att upprätta ”referensnätverk” mellan högspecialiserade vårdgivare och att samarbeta kring utvärdering av nya medicinska metoder.
Rätten till ersättning för hälso- och sjukvård i ett annat EU-land är inte ny. Den finns reglerad i EU-fördraget, och är också ett resultat av EU-domstolens rättspraxis.
Blir lag
Direktivet innebär dock att rättigheterna förtydligas och får ökat genomslag i EU-medlemsstaterna tack vare att de nu blir lagreglerade. I Sverige finns reglerna i dag i Försäkringskassans riktlinjer, men blir alltså uppgraderade till lag.
Det spanska ordförandeskapets förslag bygger till övervägande del på det förslag som togs fram under det svenska ordförandeskapet förra året.