Långtidssjukskrivningar ökar bland vårdpersonal

Långtidssjukskrivningar ökar bland vårdpersonal
De som arbetar i vården måste få bättre villkor, säger Johan Larson. Foto: Ulf Huett

Förväntat, med tanke på situationen inom vården, kommenterar Vårdförbundets vice ordförande Johan Larson.

Efter flera år med sjunkande kurva ökar sjukskrivningarna igen. Det visar rapporten ”Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro” från AFA Försäkring, Sveriges största årliga undersökning på området.

Trendbrottet var 2010, då var det allt fler inom många yrkesgrupper som blev sjukskrivna 90 dagar eller längre, till exempel sjuksköterskor och barnmorskor. Generellt sett drabbas kvinnor hårdare än män och det stämmer in på sjuksköterskor och barnmorskor: ökningen gäller bara kvinnorna. Bland män ligger det ganska still de senaste åren.

”Vården behöver särskilda villkor”

Johan Larson, vice ordförande i Vårdförbundet, tycker att det är dags att tänka nytt och prova något radikalt.

– Ge dem som arbetar i vården bättre villkor än på övriga arbetsmarknaden. I 25 års tid har samhället gett sjuksköterskor de sämsta villkoren så varför inte prova tvärtom, säger han.

Som exempel ger han bättre lönevillkor och kortare arbetstidsmått.

Glapp mellan teori och verklighet

Johan Larson är inte förvånad över att sjukskrivningarna nu ökar igen.

– Det är tråkigt nog det man kan förvänta sig med tanke på den låga bemanningen i vården samtidigt som man hela tiden strävar efter att höja kvaliteten. Det blir ett glapp mellan vilka målsättningar man har kontra det som faktiskt är möjligt att göra, säger han.

Inte lika illa som för 10 år sedan

Sjuksköterskor och barnmorskor ingår i den tredje största gruppen som drabbas av långa sjukskrivningar. Grupperna undersköterskor, sjukvårdsbiträden, ambulansförare, samt personer inom socialt arbete är de hårdast utsatta.

Risken för sjukskrivningar har alltså ökat på senare år, men är inte uppe i de nivåer som gällde under början av 2000–talet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida