Nekades graviditetspeng – nu får hon rätt

Nekades graviditetspeng – nu får hon rätt
Elin Eriksson Brown med sju månader gamla Sigrid. Foto: Privat

Kammarrätten håller med sjuksköterskan Elin Eriksson Brown om att hon inte kunde jobba patientsäkert när hon var gravid.

28 februari 2014

Sigrid, sju månader, sover i vagnen ute i trädgården till familjens hus i Västervik. Elin Eriksson Brown passar på att vattna orkidéer, skriva bröllopsinbjudningar – och prata med Vårdfokus i telefon.

– Det här är ett lotteri. Försäkringskassan verkade inte alls förstå vad mina arbetsuppgifter innebar, säger hon och berättar att hon både blev förvånad och arg när hon fick avslag på sin ansökan om graviditetspenning.

Förväntas göra allt

Hon arbetar som sjuksköterska på barn- och ungdomskliniken på Västerviks sjukhus. Där finns bland annat en neonatalenhet och på kliniken bedrivs mycket akutsjukvård. Det springs i trappor, sätts nålar i konstiga ställningar, görs tunga lyft. Sjuksköterskorna förväntas göra allt och det finns inte utrymme att bli placerad någon annan stans med mindre krävande arbetsuppgifter.

Trots detta ansåg försäkringskassan att Elin Eriksson Brown, när hon var gravid med dottern Sigrid, borde ha arbetat heltid. Det ansågs att hon inte hade tillräckligt många tunga lyft i jobbet och inte tillräckligt långa stunder av arbete stående.

Elin Eriksson Brown överklagade till förvaltningsrätten, som delvis gav henne rätt. Halvtid borde hon ha kunnat arbeta i sitt tillstånd och med de arbetsuppgifter hon hade, var förvaltningsrättens besked.

Olika bedömningar

Hon överklagade igen och i dagarna kom Kammarrätten i Jönköping med sin dom.

– Som vi uppfattar situationen hade hon som gravid ett stort antal arbetsuppgifter som hon inte kunde utföra och inte heller slippa ifrån på grund av arbetsgivarens inställning till omplacering. Med vårt sätt att resonera kunde hon över huvud taget inte arbeta, säger kammarrättsrådet Göran Mattson.

Han tillägger samtidigt att domen inte var självklar och att den här typen av bedömningar alltid är svåra.

– Hade hon kunnat omplaceras till någon annan verksamhet hade det blivit en annan bedömning. Den här domen bygger på att det är ett litet sjukhus med liten bemanning och att det är svårt med omplaceringar. Det är inte alls säkert att det är tillämpligt på ett stort sjukhus där man kan omplaceras, säger han.

Tufft besked

I kronor och ören spelar domen inte så stor roll för Elin Eriksson Brown. Hon fick svåra sammandragningar och blev sjukskriven de sista månaderna under graviditeteten. Den graviditetspenning hon nu kommer att få utbetald gäller mindre än tio dagar.

Men frågan är så viktig för henne att hon ändå valde att driva ärendet vidare.

– Att vara gravid var inte lika lätt som jag hade trott. När jag fick det här beskedet från försäkringskassan kände jag mig extremt utsatt, säger hon.

Försäkringskassan har nu möjlighet att överklaga kammarrättens dom till Högsta förvaltningsdomstolen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida