Protester vid Sahlgrenska när budgeten klubbades
Omkring 150 anställda demonstrerade utanför Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Under måndagen klubbade sjukhusstyrelsen igenom budgeten för nästa år. Nedskärningar kommer att bli nödvändiga trots mer pengar.
– Det är en förtvivlad stämning på sjukhuset. Efter en jättetuff sommar tror man att det ska bli bättre och så kommer det här i stället. Det tar kraften från våra medlemmar, de orkar inte.
Det säger Anne Karin Höglund som är ordförande för Vårdförbundet avdelning Västra Götaland. Hon är orolig för att ännu fler ska försvinna och beklagar att regionen inte satsar i stället för att strama åt på sjukhusen.
Underskott i flera år
Vårdfokus har i flera tidigare artiklar berättat om de ekonomiska problemen för Sahlgrenska universitetssjukhuset. Flera års underskott måste nu vändas och drygt 300 tjänster ska bort.
Läs också: Vårdförbundet kritiserar indragna tjänster på Sahlgrenska
Besparingar har genomförts under 2018 och kommer att fortsätta under 2019. Sjukhusets budget för nästa år som antogs av sjukhusstyrelsen i går omfattar 17,8 miljarder kronor vilket är en ökning med nästan en miljard jämfört med året innan. Men samtidigt tar sjukhuset emot och behandlar fler och sjukare patienter än tidigare så därför krävs fortsatta prioriteringar och effektiviseringar, enligt ledningen.
– För att klara uppdraget och ge bästa möjliga vård till våra patienter, måste vi fortsätta utveckla vården och arbeta på nya sätt. Om vi fortsätter precis som i dag och jobbar som vi gjort hittills, så kommer vi inte att räcka till. Våra medarbetare kan inte springa fortare, utan vi måste utveckla vården med nya arbetssätt och fortsätta forska och utveckla nya behandlingar, säger sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg i ett pressmeddelande.
Protestaktion vid sjukhuset
Samtidigt som sjukhusstyrelsen diskuterade budgeten samlades omkring 150 anställda framför sjukhusentrén för en protestaktion. Vårdförbundet har ställt sig bakom manifestationen ”Stoppa nedskärningarna” och uppmanat sina medlemmar att delta.
Läs också: ”Det är viktigt att våga säga ifrån”
Tillsammans med övriga fackliga organisationer har Vårdförbundet också reserverat sig mot besparingarna på akutsjukhusens när regionens budget antogs. De fackliga organisationerna kräver
- att vårdproduktionen anpassas till befintlig bemanning
- att helgtjänstgöring maximeras till två helger av fem
- att lönerna höjs så att regionens löner ligger i nivå med övriga storstadsregioners för att bli en attraktiv arbetsgivare
- att satsningen på jämställda löner utökas och ger påtagliga lönelyft för de professioner där jämställdheten brister
- att antalet vårdplatser ökas så att genomsnittlig beläggning på sjukhusens avdelningar är högst 85-90%