Vill att fas 3-deltagare ska jobba i vården
Alla som deltar i fas 3 borde få chansen att arbeta inom den offentligt finansierade sektorn för vård och omsorg, skriver två ledande nationalekonomer på DN-debatt. Det skulle förbättra välfärden för ett stort antal människor och samtidigt innebära betydande besparingar för staten, enligt skribenterna.
Sverige har ett gyllene tillfälle att förbättra välfärden för ett stort antal människor och samtidigt göra betydande besparingar för staten, hävdar de två nationalekonomerna Lars Ljungqvist och Thomas J Sargent.
”Vårt reformförslag är enkelt; låt deltagarna i fas?3 välja huruvida de önskar fortsätta med nuvarande aktiveringsform eller i stället få utföra meningsfulla uppgifter inom offentligt finansierad vård och omsorg av människor och av miljön”, skriver de på DN-ebatt.
Debattörerna ger flera exempel på de stora välfärdsvinster de anser skulle bli följden av en sådan reform, däribland att staten skulle spara in de 5 000 kronor per deltagare och månad som i dag går till dem som ordnar aktivering i fas 3.
”Ekonomisk teori ger stöd för sådana aktiveringskrav som ökar med arbetslöshetsperiodens längd, men det finns inget skäl för att utesluta riktiga arbetsuppgifter som aktiveringsform, utan tvärtom. Framgång räknas i varje ytterligare långtidsarbetslös som återfår fotfästet på arbetsmarknaden”, skriver de två.
Lars Ljungqvist är professor vid Handelshögskolan i Stockholm, och Thomas J Sargent, vid New York-universitetet.