Debattörer vill ge svensk vårdpersonal rätt till samvetsfrihet
”Vi är många, även verksamma inom vården, som menar att samvete är en tillgång, inte en belastning.” Så skriver tre läkare med Christina Doctare i spetsen i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Artikeln är ett svar på reaktionerna efter Europarådets resolution i förra veckan som i sin första paragraf säger: ”Ingen person, sjukhus eller institution ska kunna tvingas, hållas ansvarig eller diskrimineras på något sätt för att man vägrar utföra, underlätta, assistera eller utföra abort”.
I Sverige reagerade många i vården med bestörtning över Europarådets beslut men debattörerna påpekar att det finns många mycket konkreta exempel på hur anställda av samvetsskäl och i strid med chefernas önskan påtalat missförhållanden i vården.
”Att hindra, eller än värre söka köra ut, engagerade medarbetare vore knappast att göra vården bättre. Resolutionen identifierar ett behov av garanterad samvetsfrihet, givetvis under reglerade former”, skriver debattörerna.
De påpekar att det i resolutionens fjärde paragraf sägs att medlemsstaterna dels ska försäkra tillgång till hälsa, dels upprätthålla respekt för tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet för vårdpersonal.
Eftersom Europarådets resolutioner är vägledande för Europadomstolen kan domstolen få komma att hantera fall som rör samvetsfrihet i Sverige, skriver debattörerna. De undrar både hur de fackliga företrädarna ser på beslutet och vilken socialdepartementets hållning är. Vårdförbundets vice ordförande Ingrid Frisk gav sin syn på Europarådets beslut redan dagen efter det att resolutionen röstades igenom.