Menskliga rättigheter

Menskliga rättigheter

Vi måste tala om mens, anser författaren ?Anna Dahlqvist. Två miljarder människor behöver ?förutsättningar att hantera den, men skam och tystnad präglar ämnet världen runt.

Varför behövs en bok om mens?
— Konsekvensen av tystnaden blir att vi inte kan ställa krav på forskning om mensvärk, behandling av PMS, mer kunskap i skolan, billigare och bättre mensskydd. I ett globalt fattigdomsperspektiv — som jag har i den här boken — handlar det om att över huvud taget ha tillgång till mensskydd, vatten, toaletter, privata utrymmen för att kunna ta del av skolundervisning och vara på jobbet. Ja, delta i livet utanför hemmet när du har mens.

Varför är mens skamligt?
— I händerna på en patriarkal maktordning blir menstruationen en antites till den manliga normen som bland annat kopplas ihop med kontroll. Den gör kvinnan till sin kropp, en kropp som dessutom läcker och smutsar ner. Blodet gör kvinnan till en sexuell varelse — med allt vad det innebär. Föreställningar om att mens är smutsigt och att blodfläckar till varje pris måste döljas bekräftas dessutom om och om igen i reklam för mensskydd. Och av tystnaden!

Bedrivs en sorts menspolitik i dag?
— Nej, mensen betraktas som något privat trots att den borde vara en politisk fråga. Men det vi ser nu är ett slags global ”mensrörelse”. Aktivister, forskare, medier, frivilligorganisationer och till viss del FN-organ uppmärksammar att det krävs politiska insatser för att mens inte ska bli ett hinder för jämställdhet och allas tillgång till mänskliga rättigheter.

Om boken

Bara lite blod. Ett reportage om mens och makt
Anna Dahlqvist
Atlas 2016

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida