RFSU välkomnar återtaget abortförslag i Spanien

Beskedet visar att det folkliga motståndet har gett resultat, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande för Riksförbundet för sexuell upplysning.

24 september 2014

Lagförslaget innebar att kvinnor i Spanien endast skulle få rätt att avbryta en oönskad graviditet om kvinnans liv var i fara eller om hon hade utsatts för våldtäkt. Förslaget kritiserades hårt både i Spanien och internationellt, samtidigt som abortmotståndarna såg förslaget som ett stöd för sin sak.

I går kom först nyheten att lagförslaget dras tillbaka, och senare på kvällen beskedet att arkitekten bakom förslaget, justitieminister Alberto Ruiz Gallardón, avgår.

– Vi har länge följt Spaniens lagförslag och beskedet är en stor seger för alla som kämpat för aborträtten och för kvinnors rätt till sina kroppar. Nationella och internationella protester har spelat stor roll. I februari deltog vi i en av de största demonstrationerna i Madrid och beskedet visar att det stora folkliga motståndet har gett resultat, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida