Sugklocka ökar risken för hjärnblödning

Sugklocka ökar risken för hjärnblödning
Docenten Cecilia Ekéus forskar kring hur barn påverkas av att bli förlösta med sugklocka.

Nu vill docenten och barnmorskan Cecilia Ekéus ta reda på varför. ?

Risken för hjärnblödning är mer än dubbelt så stor för fullgångna barn som i en akut situation blir förlösa med sugklocka i stället för akut kejsarsnitt, visar ny forskning från Karolinska Institutet.

Nu ska Cecilia Ekéus och hennes forskarteam gå vidare och ta reda på varför förlossningar med sugklocka ökar risken för hjärnskador, berättar hon.

Mer kunskap

– Är det sugklockan i sig eller den komplicerade förlossningen som orsakar skadorna? Hittills har vi gjort registerstudier. Nu ska vi mer i detalj granska förlossningar där barn fick hjärnblödningar.

Hon vill understryka att det handlar om en ovanlig komplikation. Under tolv år hittade forskarna 171 fall där barn fått hjärnblödning efter förlossning med sugklocka.

– Men eftersom hjärnblödning är ett så allvarligt tillstånd som har så allvarliga konsekvenser är det viktigt att förebygga om det går, säger Cecilia Ekéus.

Stora barn

Hittills har hon iakttagit att risken verka öka om barnet väger mer än fyra kilo. Risken med sugklocka verkar också öka om mamman är kort.

Den aktuella studien ingår i ett större forskningsprojekt vid Karolinska Institutet om risker och komplikationer med sugklocka. Projektet leds av Cecilia Ekéus som bland annat samarbetar med barnläkaren och professorn Mikael Norman.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida