Vårdförbundet sticker hål på fördomar under årets West Pride i Göteborg

Vårdförbundet sticker hål på fördomar under årets West Pride i Göteborg
Förra året deltog cirka 30 representanter för Vårdförbundet i West Prideparaden. I år förväntas fler delta.

Vårdförbundets samordnare hoppas på många spännande samtal om HBTQ-frågor med både medlemmar och allmänhet.

Eva Paxlind är samordnare för Vårdförbundet inom Göteborgs stad, men den senaste tiden har hon ägnat nästan all sin arbetstid åt att planera Västsveriges egen regnbågsfestival: West Pride i Göteborg.

Festivalen inleddes i går, med hissning av regnbågsflaggan på Gustav Adolfs Torg. På plats fanns både Eva Paxlind och Branca Djukanovic Svensson, som är Vårdförbundets samordnare på en av Sahlgrenska universitetssjukhusets divisioner.

Så fort flaggan var hissad och talen var hållna skyndade de vidare till TCO:s stora tält där de under eftermiddagen packade upp alla affischer och andra attiraljer som ska visa Vårdförbundets engagemang i festivalen.

Fördomsstolen på plats

Precis som förra året kommer Vårdförbundet att bjuda in folk att sätta sig i den så kallade fördomsstolen. Den innebär att besökare ges möjlighet att testa sina fördomar genom att ringa in påståenden om sig själv: exempelvis om hen är sambo, singel, homosexuell, heterosexuell, ateist, troende och så vidare.

– Det brukar bli en väldigt bra inledning på ett samtal om varför vi tror så mycket om varandra utan att egentligen veta varför, säger Eva Paxlind.

Workshop om äldre HBTQ-personer

I dag mellan klockan 13.00 och 15.00 kommer Torbjörn Severin, utbildningsansvarig i Vårdförbundet, att hålla en workshop på Stora Teatern. Den handlar om bemötande av och attityder mot seniora HBTQ-personer.

Utgångspunkten är att många äldre HBTQ-personer oroar sig för att bli utsatta för diskriminering, och då i synnerhet i mötet med vården. Man kommer bland annat att diskutera hur ett icke heteronormativt möte kan se ut.

Nionde året i rad

Det här är nionde året i rad som West Pride hålls i Göteborg, och näst efter Stockholms Pridefestival räknas den som Nordens största. Förra året deltog cirka 7 000 personer i regnbågsparaden. I år förväntar sig arrangörerna att åtminstone 10 000 deltar i den avslutande paraden på söndag.

Det är sjätte året som Vårdförbundet finns representerat på West Pride. Förra året deltog ett 30-tal Vårdförbundare i paraden.

– Men i år är jag övertygad om att vi kommer att bli betydligt fler. Inte minst eftersom både jag och Branca har övertalat våra familjer att gå med. Precis som Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro har gjort tidigare år, och kommer att göra även den här gången, säger Eva Paxlind och skrattar.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida