”där sitter jag, en trettiofyraårig ensamstående mamma, på väg till mitt jobb som kokerska på en förskola. Korsningen där jag ska ta av till vänster närmar sig. Bilen saktar inte in som den brukar, den svänger inte av utan bara fortsätter sin väg. Förbi stadsgränsen, passerar skogen där jag brukar plocka kantareller. Jag är bara en passagerare på väg någonstans, vart som helst.”

Så bryter Elisabeth mot det invanda mönstret, ett brott som leder till att hon blir mer självständig och vågar känna efter själv innan hon tar på sig en arbetsuppgift. Det är en av de mera fantasifulla av de tolv berättelser som ingår i antologin, utgiven av Föreningen Liv i Sverige i samarbete med P M Bäckströms förlag.

Tolv arbetande kvinnor berättar. Om att arbeta på sjukhem, som bussförare, som städerska, i hemtjänsten. Och som kokerska på en barnstuga. Fast den berättelsen handlar ju, som nämnts, mest om hur Elisabeth bryter sig loss från den underordnade roll som hon som en av dem med lägst status på arbetsplatsen automatiskt hamnar i.

Det är nog det som mest förenar kvinnorna i den här boken; känslan att vara den som alla ser ner på. ”Har ni förresten tänkt på att städcentralen ligger i källaren på de allra flesta sjukhus? Man får tanken att ju lägre status desto längre ner i huset”, skriver till exempel städerskan Lena Olsson och konstaterar att ”det är mer status att torka folk i ändan än att torka golv”.
Men det handlar inte bara om vrede, utan också om den tillfredsställelse ett arbete i vården kan ge (för de flesta arbetar eller har arbetat i vården). Så boken handlar faktiskt om både vrede och glädje. Som efterskrift finns kommentarer av fyra kvinnoforskare. Föreningen Liv i Sverige har tidigare gett ut Mona, Elsa och Ulla samt Kafébönan och hennes systrar. Fler böcker i serien Kvinnors arbetsliv utlovas.

Författare Ingela Josefsson och Göran Palm (red)
Titel Vredens druvor
296 sidor
Förlag P M Bäckström 1997
Cirkapris 212 kronor 
ISBN 91-8801-676-8


telefonnummer till förlagen:
Ad Notam Gyldendal
00947-22 03 43 00
P M Bäckström, 08-10 23 10
Rabén Prisma, 08-457 03 00
Studentlitteratur, 046-31 20 00
TCO-material, 08-782 92 64