Ond bråd död – och med en sjuksköterska inte bara på
första parkett, utan i högsta grad delaktig i det detektivarbete som så småningom leder fram till att omständigheterna kring den unge studentens död blir utredda. Det är ramen inom vilken handlingen utspelar sig i den här detektivromanen.
    
Att placera deckargåtor i sjukhusmiljö är inte särskilt ovanligt. I de historierna har sjuksköterskor och barnmorskor ofta framträdande roller, dock brukar väl läkarna spela förstafiolen. Farlig samling utspelar sig dock inte på ett sjukhus utan i en annan populär deckarmiljö, nämligen ett college i universitetsstaden Cambridge. Platsen för Philip Skellows förtidiga död är det obskyra Wyndhambiblioteket vid S:t Agathas college.
    
Imogen Cuy är collegesjuksköterska och kallas genast till platsen för dödsfallet. Snart konstateras att någon måste ha hjälpt unge Skellows över till andra sidan. Men vem? Syster Imogen löser gåtan. Det beror på att hon som collegets sjuksköterska lyckas vinna de övriga studenternas förtroende och få dem att berätta vad de vet, men också på att hon har gedigna kunskaper i fysiologi. Och inte minst därav att hon som kvinna råkar snubbla över en av de viktigaste ledtrådarna när hon går till hårfrissan...

Författare Jill Paton Walsh 
Titel Farlig samling,
212 sidor 
Förlag Boströms 1998.
Cirkapris 275 kronor  ISBN 91-7231-007-3