Sara, 21:
– Visst är det bra att det finns. Men man måste ju tänka lite innan man går i säng med nån. Att kunna köpa dem över diskverkar för enkelt. Skulle det bli så, skulle nog många tjejer börja slarva. Kanske de inte skulle bry sig om att använda kondom då heller.

Eva, 19:
– Jag fick lära mig om dagen-efter-piller på sexualundervisningen i nian. Jag har använt det en gång och det var helt självklart för mig. Hellre tar jag ett piller än jag gör abort. Jag tror inte att tjejer skulle börja använda dagen-efter-piller i stället för andra preventivmedel. Det är alldeles för jobbigt att ta. Jag mådde illa och kände mig jättetrött. Har man tagit det en gång vill man inte gärna göra om det.

Åsa, 25
– Jag har använt dagen-efter-piller en gång. Det var slarv, vi hade inte använt något skydd alls. Det var skönt att slippa gå och vänta på ett gravtest. Det sparade mina nerver. Jag tycker att tillgången ska vara kontrollerad. Pillren ska lämnas ut av en barnmorska.

Malin, 21:
– Jag har verkligen inga moraliska aspekter på metoden. Jag tycker den verkar praktisk och jag skulle inte tveka att använda den. Det viktiga är däremot att biverkningarna är så få som möjligt. Att använda kondom vid nya kontakter är en självklarhet och det skulle inte påverka om jag använde p-piller eller dagen-efter-piller.

Helen, 25:
– Jag har aldrig övervägt att ta det. Det känns för lättvindigt att köpa över disk. Det är inte som att köpa huvudvärkstabletter
precis – att tro att man är med barn och att ha huvudvärk är en väldig skillnad. Det skulle kännas tryggare att få det av nån som informerar och bryr sig om mig och som kan ge mig en tankeställare.