Mat kan väcka minnen. Den talar till alla sinnen. Mat kan förhöja livskvaliteten om den är vällagad och vackert upplagd. Denna bok vill inspirera till goda matupplevelser på servicehus och ålderdomshem eller hemma hos de gamla. 

Maten i boken följer årets växlingar och högtider. Många av rätterna hör till den svenska husmanskosten. Det är slottsstek, isterband och rotmos med fläsklägg, ugnspannkaka, krusbärskräm och ris à la Malta. God mat som de gamla känner igen.
   
Flera av recepten kan ändras lite grann för att maten ska passa den som har svårt att svälja eller den som behöver särskilt energirik mat. Recepten är för 4, 10 respektive 100 portioner. Därför är boken användbar i olika slags boendeformer. Den inleds med ett faktaavsnitt om näringslära och näringsbehov hos de äldre.

Författare Gun-Brith Ottosson, Elisabet Rothenberg, Anna-Lena Andersson, Petra Landberg 
Titel Matglädje för livskvalitet
128 sidor 
Förlag Natur och Kultur/LTs förlag 1999 
Cirkapris Pris 250 kronor för fackfolk (kontakta förlaget) 
ISBN 91-27-35188-2