Ännu tvekan kring äggdonation

5 februari 2001

Fortfarande saknas långtidsuppföljningar, främst av psykosocial karaktär, av barn födda efter ivf, konstaterar Vårdförbundet i sitt remissvar på socialdepartementets förslag att införa äggdonation som behandling av ofrivillig barnlöshet. Den bristen var ett av förbundets skäl att 1995 gå emot förslaget.

I dag känner bara tio procent av de barn som fötts efter givarinsemination till sitt genetiska ursprung. Med äggdonation kommer antalet oinformerade barn att öka. Det strider mot fn:s barnkonvention och är därmed inte acceptabelt för barnen.

Genomgång av studier om ivf-verksamheten visar att den är förenad med vissa fysiska risker för barnen som inte helt kan hänföras till att det vid ivf ofta rör sig om tvillinggraviditeter.

Bara kvinnor som själva får IVF-behandling ska kunna vara äggdonatorer. De kan hamna i en psykologiskt omöjlig situation där den egna behandlingen misslyckas medan ett eller flera av de donerade äggen resulterar i att barn föds och att de senare i livet blir kontaktade av dessa barn.

Vårdförbundet anser att remissinstanser som på olika sätt företräder barnen bör vara mycket tungt vägande vid fortsatt behandling av lagförslaget.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida