Huvudvärk som specialitet

Ända sedan mellanstadiet har Britt Lindau lidit av ständigt återkommande migränattacker. Ofta i kombination med sprängande spänningshuvudvärk. Med åren har hon blivit allt duktigare på att förebygga och kurera sina anfall. Och i småländska Högsby strax utanför Oskarhamn har hon blivit känd som ortens egen huvudvärkssjuksköterska.

3 september 2001

Det är skrämmande när man ser unga tjejer komma med journaler tjocka som 85-åringars. Så får det bara inte vara, säger Britt Lindau. Hon är en av de cirka 300 sjuksköterskor som hittills har genomgått Svenska migränförbundets fortbildning om huvudvärk.

Utbildningen startade för ett par år sedan och riktar sig till sjuksköterskor inom primärvården. Efter en heldag med föreläsningar av neurologer, andra huvudvärkssjuksköterskor, patienter och information om vikten av avspänning får den som deltagit ett intyg som förklarar att hon eller han kan titulera sig »huvudvärkssjuksköterska«.

– Kursen var bra. Men det jag har haft allra störst nytta av i kontakten med patienterna är nog den rehabilitering jag själv genomgick 1996. Min egen personliga erfarenhet och det stöd jag fått från en erfaren neurolog har också betytt mycket.

Migränskola
Den rehabilitering Britt Lindau syftar på är migränskolan Sommarsol i Vejbystrand i nordvästra Skåne.

– I mitt arbete har jag hjälpt flera patienter att komma dit. Särskilt tänker jag på två unga kvinnor i 20-årsåldern som inte hade mer än ett par tre huvudvärksfria dagar i månaden. Fördelen med rehabiliteringen är att man får en rejäl möjlighet att fundera ut vilka behandlingsmetoder och strategier som passar en själv. Det är så olika från individ till individ. Det som hjälper en person kan vara verkningslöst för en annan.

1999 startade Britt Lindau tillsammans med ett tiotal kamrater en »privat« studiecirkel i Vuxenskolans regi. Samtliga kursdeltagare led av svår spänningshuvudvärk eller migrän. Eller bådadera, vilket är vanligt.

Studiecirkeln bedrevs i grupp med inbjudna föreläsare, video, diskussioner och lästips kring olika typer av huvudvärk. Orsaker, skolmedicinska och alternativa behandlingsmetoder samt olika strategier för att komma tillrätta med huvudvärken diskuterades flitigt.

Ingen riktig diagnos
– Efter ett tag började den ena efter den andra fråga om de inte kunde få träffa mig enskilt. Det visade sig att de flesta inte hade fått någon riktig diagnos. De hade fått utskrivet alla möjliga värktabletter och åt mediciner så man kunde gråta. Flera självmedicinerade dessutom flitigt med paracetamol och acetylsalicylsyra.

Läkemedelsframkallad huvudvärk liknar ofta den ursprungliga huvudvärken men de besvärsfria perioderna förkortas undan för undan. Till slut kan huvudvärken bli permanent.

– Det är därför viktigt att komma till en erfaren läkare som kan ställa rätt diagnos. Får patienten rätt medicin från början finns det inget behov av att prova en massa andra läkemedel.

Britt Lindau tog upp problemet med neurolog Jan Hackell vid sjukhuset i Oskarshamn. Det resulterade i en muntlig överenskommelse som innebär att hon numera har rätt att remittera patienter direkt till Jan Hackell.

Ett annat resultat blev att folkhälsochefen i distriktet gav klartecken åt henne att sätta av delar av sin arbetstid åt huvudvärkspatienter. Sedan dess har det spritt sig som ringar på vattnet att Högsby har en egen huvudvärkssjuksköterska.

Behöver tid
– Det har till och med ringt patienter från andra kommuner som velat boka tid hos mig, säger Britt Lindau som förutom att hon startat ännu en studiecirkel för huvudvärkspatienter tar emot patienter för enskilda samtal.

Flera av dem får hon sig tillsända av Jan Hackell som anser att Britt Lindau genom sitt engagemang och sina gedigna kunskaper blivit ett ovärderligt komplement i vården av patienter med långvarig huvudvärk.

– Hon kan ägna dem all den tid som jag själv inte har möjlighet till och som så många av dessa patienter är i trängande behov av, säger Jan Hackell med 30 års erfarenhet av patientgruppen.

Föra dagbok över huvudvärken
Första gången Britt Lindau träffar en ny patient brukar hon sätta av en hel timme. Detta för att ordentligt kunna sätta sig in i patientens livssituation, inte bara medicinskt utan också socialt – på arbetsplatsen, i familjen och på fritiden.

Patienten uppmanas att föra dagbok över sin huvudvärk och själv försöka identifiera när, hur och i vilka situationer som huvudvärken accelererar. Efter ett par tre veckor sker en uppföljning. Antingen på mottagningen eller per telefon.

I de fall där Britt Lindau känner att patienten är i behov av medicinsk hjälp remitterar hon henne (flertalet patienter är kvinnor) till läkare. Ibland blir patienten rådd att ta kontakt med en sjukgymnast, akupunktör eller kanske en psykolog. Hon upplyser också patienten om en del av alla de alternativa behandlingsformer som finns.

Det hon trycker extra på är att patienten måste få hjälp med att lära sig slappna av i olika situationer.

De patienter Britt Lindau kommer i kontakt med har ofta valsat runt i vården i många år, utan att de tycker sig ha blivit hjälpta. Det är många gånger människor som är vana vid att fixa och dona. De tar gärna på sig mer än de egentligen orkar med och har svårt för att säga nej när någon ber dem att ställa upp.

Slippa karensdagar
Att ta kontakt med försäkringskassan är ett råd hon ofta ger. Vid svår huvudvärk är det vanligt med återkommande korttidsfrånvaro. Med ett intyg från en läkare kan patienten få ett speciellt högriskskydd som innebär att karensdagarna tas bort.

– Stress är en av de absolut vanligaste orsakerna till huvudvärk. En av mina uppgifter är att tillsammans med patienten försöka bena ut vilka vardagliga situationer patienten kan försöka välja bort. Gärna med hjälp av en almanacka där veckans aktiviteter skrivs in och prioriteras. Det som inte är absolut nödvändigt försöker jag råda henne att stryka, säger Britt Lindau som även brukar råda patienter med stor arbetsbörda på jobbet att gå ned i tid till 75 eller 50 procent. Åtminstone för en tid, tills hon känner att hon börjar få kontroll över tillvaron igen.

– Att motionera, sköta sin sömn, äta regelbundet och väl sammansatt kost är andra saker som jag brukar ta upp. Däremot vet de flesta som kommer hit redan vilken mat eller vilka drycker som de ska undvika för att slippa huvudvärk.

För kontakt: På Svenska migränförbundets hemsida www.migran.org finns länkar till hemsidor om huvudvärk. Angående utbildningsdag om huvudvärk: kontakta förbundets verksamhetschef Svea Olofsdotter, telefon 08-660 55 35.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida