»Domen nedvärderar oss«

- Nu handlar det inte bara om mig längre. Nu handlar det om oss sjuksköterskor i allmänhet. Domen nedvärderar oss som yrkesmänniskor, säger Carina Johansson.

5 augusti 2002

Hon tycker att det är märkligt att hon efter nästan 30 år inom sjukvården inte får använda sin kompetens som material i egen verksamhet. Carina Johansson har haft eget företag tidigare och vet vad det vill säga. Men den här gången ville hon varken ta lån eller ansöka om bidrag – hon ville bara få möjlighet att sköta sig själv.

Det har emellertid skattemyndighet och länsrätt satt stopp för och i dag är det i stället bemanningsföretaget Proffice som hyr ut hennes tjänster. Hon känner sig tvingad till att fortsätta vara anställd och tycker att det är kränkande.

Hänger på formuleringar
Carina Johansson har lärt sig att mycket hänger på hur man formulerar sig i sina handlingar till skattemyndigheten, men tyckte inte om tanken på att behöva kalla sig konsult inom sjukvård för att få sin f-skattsedel.

– Det hade blivit för luddigt, konstaterar hon.

Hon vänder sig mot länsrättens argument att hon inte skulle ha tillräckligt många kunder, när hon i själva verket ser hela Norden som ett möjligt arbetsfält.

Carina Johansson har svårt att tänka sig att gå tillbaka till landstinget. Hon vill vara egen företagare med allt vad det innebär av ansvar för ekonomi och administration. Ett beslut som inte i första hand beror på den låga lönen inom landstinget.

– Jag har alltid varit intresserad av att pröva nya saker och har bekostat flera olika utbildningar själv, men nu är jag trött på landstingets njugga inställning till att betala personalens kompetensutveckling, säger Carina Johansson.

Hon tycker fortfarande att hon har rätt och kommer därför att överklaga länsrättens dom.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida