I strejkens centrum

Undersköterskorna gick hem när kommunalstrejken bröt ut. Kvar blev sjuksköterskorna och patienterna.

12 maj 2003

Redan efter en vecka av Kommunals strejk hamnade ett flertal av Vårdförbundets medlemmar i strejkens centrum. På Universitetssjukhuset i Linköping samlade arbetsgivaren så många sjuksköterskor och patienter som möjligt på en avdelning, för att bromsa effekten av att undersköterskor och vårdbiträden gick hem.

? Det gäller att inte vara överdrivet duktig för då märks inte strejken lika mycket, och då är man ju inte riktigt neutral, sa Gunnel Möller på Vårdförbundets expedition vid sjukhuset i Linköping.

Arbetsuppgifterna som de strejkande kommunalmedlemmarna lämnar efter sig är inte försatta i blockad. Det är alltså tillåtet för sjuksköterskor och andra att göra deras jobb under strejken. Men Vårdförbundet rekommenderar sina medlemmar att inte göra de strejkandes sysslor. Man vill att Kommunals egna medlemmar ska ersätta de strejkande på sjukhusens avdelningar. Men både Kommunal och arbetsgivaren har en annan inställning.

?  Frånvaron ska märkas och vi vill därför inte att våra egna grupper ersätter de som är i strejk, förklarar ombudsmannen Annica Jansson på Kommunal.

Men frågan är om det går att vara strikt neutral. På Sunderbyns sjukhus i Piteå fick Gun Britt Tossavainen arbeta mer än vanligt när det bara blev sjuksköterskor kvar på Rehab avdelning 42.

? Men vi gör ju alltid alla sysslor här. Jag duschar patienterna och beställer mat, men någon egen lunch är det svårt att hinna med just nu, säger Gun Britt Tossavainen.

Eva Fernvall tror att strejken kommer att påverka Vårdförbundets lönekrav.

? Ja, om undersköterskornas löner höjs kraftigt så måste ju lönenivåerna för de lägst avlönade sjuksköterskorna höjas. Redan i dag är skillnaden för liten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida