Vill stoppa arbetsvärdering

Vårdförbundet, SKTF och Saco i Uppsala är mycket kritiska till landstingets beslut att arbetsvärdera olika yrken.

6 oktober 2003

Arbetsvärderingen ska vara klar när budgetarbetet startar i vår och kommer då med stor sannolikhet att ha betydelse för fördelningen av nästa års lönepengar.

Av fackförbunden är Kommunal positivt till arbetsvärderingen, medan Vårdförbundet, Kommunaltjänstemannaförbundet sktf och Saco är kritiska. I ett gemensamt brev till landstingsledningen skriver de tre förbunden att deras medlemmar arbetar i yrken med en hög grad av specialisering och att det är omöjligt att lönesätta efter en arbetsvärdering av ett yrke i allmänhet.

Dessutom pekar de på att yrkesinnehållet ständigt förändras och att en arbetsvärdering då snabbt blir inaktuell. »Risken är att värderingar cementeras. Status, makt, könsroller och förväntningar blandas ihop med och väger ibland tyngre än individens arbetsinsats och bidrag till verksamhetens måluppfyllelse.«

De tre fackförbunden tycker också att det är anmärkningsvärt att ett så viktigt beslut fattas trots att en majoritet av facken är emot. I stället, skriver de, borde arbetsgivaren satsa mer på att tillämpa de löneavtal som finns och möjligheterna i dessa.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida