Ny utbildning i Falun för biomedicinska analytiker

9 februari 2004

I höst startar en utbildning till biomedicinsk analytiker vid Högskolan Dalarna. Den ska ha tolv platser och bedrivas i samarbete med Uppsala universitet, som ansvarar för utbildningen. Det första årets kemikurser, statistik och anatomi/fysiologi ska läsas i Dalarna liksom det andra årets mikrobiologi, medan övriga kurser läses i Uppsala. Praktiken gör studenterna på Falu lasarett.

Delar av kursen ska också läsas tillsammans med sjuksköterskeprogrammet – det gäller de teoretiska delarna av anatomin/fysiologin.

-Samläsning är på gott och ont, säger Michel Silvestri, ordförande för Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap, IBL. Vad man inte får rucka på är att minst hälften av studierna måste gälla huvudämnet.

Michel Silvestri är också fundersam över hur det ska gå att starta ytterligare en utbildning när det redan är så pass få sökande till de redan befintliga.

Enligt Jan Nyrén, lektor på Högskolan Dalarna, kommer initiativet från landstinget, som fruktar en framtida brist på biomedicinska analytiker. Han tror att tillräckligt många kommer att söka.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida