Jag skulle aldrig förlåta mig själv
Jag vet att det är strikta regler för detta med sekretess när man arbetar inom vården, men skulle ha haft ett förtroligt samtal med min dotter, med tanke på vad jag vet om hennes pojkväns sjukdom. Jag skulle aldrig förlåta mig själv om jag inte informerade min dotter om vad hon kan råka ut för.

Att bära på mina axlar om hon blev smittad, om hon inte redan var det, skulle kännas tungt. Tänk om hon skulle fråga mig om något år: »Pappa, du som arbetar med analyser av olika prov, visste du om detta?«

I mitt samtal med min dotter skulle jag berätta att jag vet att jag gör fel, men att min kärlek till henne går före sekretessen.

Jag hoppas att hon skulle förstå hur mycket jag bryr mig om henne.

Jag vill naturligtvis att hon omgående tar ett prov för att få reda på om hon är smittad eller inte. Hur hennes kille har blivit smittad lämnar jag utanför vårt samtal men jag vill att hon ska få reda på hur smittan sprids.
Medläsande make

 

Vänta ut en outhärdlig situation
Denna händelse ska skrida fram med sin egen kraft. Visst, mammans situation är näst intill outhärdlig, men trots det, skall hon inte säga något eller göra någonting, i dagens läge.

Kärleken har sitt pris...
men kärlek är alltid kärlek - trots allt.
Pensionerad sjuksköterska

 

Omsorg om närstående går först
Det mest etiska är att berätta för dottern. Omsorgen om en närstående måste gå först. Finns det en bra relation och ett förtroende i grunden mellan dottern och mig så skulle jag berätta och jag skulle dessutom kräva tystnadsplikt av min dotter. Att hon inte för saken vidare. Jag skulle förklara att jag själv egentligen har tystnadsplikt men väljer att bryta den inom familjen.

Finns det en pappa med, och flera äldre syskon, måste man förstås också diskutera om de ska informeras. Det beror på klimatet i familjen och om dottern är smittad eller inte och hur allvarligt det är. Har hon klarat sig kan det hela kanske lika gärna stanna mellan mamma och dotter.

Emma Andersson, läkarsekreterare

 

Sekretessen gäller alla
Detta är ett mycket svårt dilemma. Varje patient ska omfattas av sekretess. Men hepatit b är en sjukdom som lyder under smittskyddslagen. Och det är din dotter som riskerar att bli smittad.

Jag anser att du inte ska berätta om detta för din dotter. Men ta genast kontakt med hennes pojkvän och säg till honom allt du har på hjärtat! Du ska givetvis även informera honom om vad smittskyddslagen säger.

Om du har anledning att tro att din dotter har blivit smittad ska du vara ett stöd för henne och hjälpa henne att söka sjukvård. Du har ju möjlighet att prata med din dotter, det verkar som om ni har en fin kontakt med varandra.
Ylva Löfström,
sjuksköterska på beroendekliniken vid Akademiska
sjukhuset i Uppsala