Som forskare är han envis som synden, han älskar utmaningar och ger sig inte förrän mållinjen är passerad. Och han kan knappast beskyllas för att sakna tempo.

I sin doktorsavhandling om smittspårning av gonorré, som han lade fram i december i fjol, tog han med fem av sina artiklar. För att få disputera i mikro- och molekylärbiologi räcker det egentligen med att ha fått fyra vetenskapliga artiklar accepterade eller publicerade i någon av de internationella forskartidskrifter som finns inom området. Sedan Magnus Unemo på allvar började ägna sig åt forskning för fyra och ett halvt år sedan har han hunnit med det tredubbla - och fler är på gång.

Ändå arbetade han bara på halvtid med sina egna doktorandprojekt de första åren eftersom han även ingår i några andra forskargrupper.

Vid sidan om sitt ansvar för metodutveckling för smittspårning vid Nationella referenslaboratoriet för patogena Neisseria på Universitetssjukhuset i Örebro sitter han med i Svenska referensgruppen för antibiotikafrågors metodgrupp, har utlandsåtaganden i bland annat Ryssland och Litauen samt undervisar vid biomedicinska analytikerutbildningen i Örebro.

- Visst har jag fritid. Men jag är beredd att jobba ganska många timmar extra med sådant jag tycker är spännande, säger Magnus Unemo som i sin forskning gärna går på djupet, oftast ner på detaljnivå.

Likt en detektiv som bytt ut förstoringsglaset mot avancerade molekylärbiologiska sökinstrument är han ständigt på jakt inne i den genetiska kodens labyrinter. Det han söker är de pusselbitar som saknas för att vi till fullo ska förstå hur och varför en viss bakterie uppför sig som den gör. Med pusselbitarnas hjälp försöker han sedan utveckla nya metoder för att förenkla för klinikerna att snabbt och precist spåra sexuellt överförbara sjukdomar.

- Håller man på med smittspårning under en längre tid upptäcker man snart att det man egentligen får vara med om är att följa bakteriernas evolution, vilken jag i vissa arbeten också försöker att beskriva. Jag är fortfarande lika fascinerad över den processen.

- Roligast är de gånger jag får resultat som beskriver mer än jag förväntat mig och sedan lyckas klura ut varför det blir på det sättet.