Hennes kurva var nedåtgående och nu måste hon börja gå upp i vikt! Upprörd gick jag därifrån. Jag tyckte att de stirrade sig blinda på kurvor, min dotter mådde ju bra. Dessutom, i och med mitt arbete i låginkomstländer, är jag ingen förespråkare av modersmjölksersättning.

Förra året träffade jag många barn i Sierra Leone. De befann sig i gränslandet mellan Sierra Leone och Liberia och var hårt drabbade av inbördeskriget i Liberia. I väntan på att kunna återvända hem inhystes de, i den mån det var möjligt, hos den minst lika fattiga befolkningen i Sierra Leone som själva nyligen genomgått ett tioårigt grymt och barbariskt inbördeskrig. Barnen och deras föräldrar hade inte någon som helst tillgång till sjukvård och än mindre förebyggande hälsovård.

När vi sökte upp dem, efter att ha vandrat i timmar genom snårig regnskog, välkomnade de den lilla hjälp vi kunde erbjuda. Framför allt barnen befann sig i ett bedrövligt hälsotillstånd. Mässling, diarréer, bronkiter, lunginflammationer, skabb och malaria var så vanligt förekommande att vi snart insåg att ett besök inte skulle räcka. En stor del av barnen led av svår eller medelsvår undernäring. Det gör ont att se undernärda barn med utseende som en gammal människa, glanslöst hår, svullet ansikte och apatisk blick därför att de inte får den mat de behöver. Ofta för att krigsförövarna berövat dem den eller för att marken är minerad och därför inte går att odla. Byledaren tittade vädjande på oss med en gest svepande över barnaskaran som iakttog oss med nyfikna ögon. Tyvärr fanns ingen möjlighet att ge tillräcklig hjälp.

I Sierra Leone dör över 30 procent av alla nyfödda barn innan de har fyllt fem år - en lista som landet toppar i världen. Nästa gång jag sitter i min mammagrupp på bvc slår det mig att av de nio välmående och välnärda små barn jag ser framför mig, kommer tre att dö innan de fyllt fem
- om vi hade befunnit oss i Sierra Leone! I Sverige är samma siffra tre av tusen. Det är bäst i världen! De må vara petiga ibland på bvc, men siffrorna talar sitt tydliga språk. Skamset erkänner jag att min reaktion var högst personlig i egenskap av mamma.