Etiskt tänkande styr Vårdförbundets placeringar

Nej till tobak, alkohol, porr och barnarbete. Vårdförbundet har bestämda etiska regler när det gäller placeringen av sitt kapital.

8 oktober 2004

Varje år betalar Vårdförbundets medlemmar medlemsavgifter till förbundet, förra året drygt 217 miljoner kronor. En del av dessa, liksom andra inkomster, sparas i aktier och i statliga värdepapper för kommande behov, bland annat till konfliktfonden.

I en ny policy för förbundets kapitalplacering sägs att en normal fördelning ska vara hälften i aktier och hälften i andra värdepapper. Samtidigt framhålls att det kan variera, men andelen aktier får inte vara lägre än 30 procent. Detsamma gäller för andelen andra värdepapper.

Det övergripande målet är att pengarna ska placeras så att de ger så hög avkastning som möjligt utan att man tar onödiga risker.

För att klara det har förbundet överlåtit skötseln till utomstående förvaltare.

– Det skulle kosta för mycket att ha de kunskaperna på förbundet, säger Ann-Katrin Persson, Vårdförbundets kanslichef.

Men det innebär inte att det är fritt fram att placera pengarna hur som helst. Bestämda fonder har valts, till exempel tco:s etiska fond, och i policyn finns etiska regler. Det är till exempel absolut förbjudet att för Vårdförbundets pengar köpa
aktier i företag som tillverkar tobak eller alkohol eller
som sysslar med pornografi.

Bland annat bojkottar Vårdförbundet det svenska tobaksbolaget Swedish Match. Dessutom fortsätter den mångåriga bojkotten av det schweiziska företaget Nestlé i protest mot dess
metoder att marknadsföra och sälja barnmat i u-länderna.

– Vi har diskuterat att avsluta bojkotten av Nestlé, men vi tycker att det ännu finns för många frågetecken, säger Ann-Katrin Persson.

Regelbundet diskuteras i finanskretsar om det är ekonomiskt försvarbart att satsa på etiska fonder.

Varför satsar Vårdförbundet på etiska fonder?

– Företag som godkänts enligt etiska regler har ofta en välskött verksamhet. När det gäller tco:s etiska fond har vi sett att avkastningen varken blir lägre eller högre genom det etiska tänkandet, säger Ann-Katrin Persson.

Hon säger också att Vårdförbundet, på grund av att förbundet inte tagit eller behövt ta för stora risker, har klarat sig bra jämfört med en del andra fackförbund.

Vårt kapital har därför urholkats mindre när börskurserna har gått ner, säger hon.

Policyn som antogs i september ersätter den som förbundsstyrelsen beslutade för ett tiotal år sedan. Den största förändringen är att fonderna får möjlighet, i takt med den ökande globaliseringen, att köpa mer aktier i utländska företag. Framför allt gäller det företag i Europa.

Men andelen utländska aktier får inte vara större än hälften av det totala aktieinnehavet.

 

Värdet i dag 350 miljoner
Vårdförbundet har för närvarande 350 miljoner kronor placerade i ett 20-tal fonder. Det här är de största:

Robur Exportfond www.robur.se
Robur Småbolagsfond Norden www.robur.se
Nordea inst Räntefond kort www.nordea.se
Nordea TCO Förvaltningsfond
Carlson TCO Etisk fond

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida