Är man vacker, rik och gift med en ex-Beatle - då är det lätt att bli sedd som någon som har glidit fram i den sociala gräddfilen hela sitt liv. Det stämmer verkligen inte in på Heather Mills McCartney. Hennes uppväxt var definitivt ingen solskenssaga, utan snarare en mycket brokig historia. Med en mor som gav sig av och en far som misshandlade familjemedlemmarna, fick hon som mycket ung ta ansvaret för sina syskon. I vuxen ålder blev hon upptäckt som modell, men den påbörjade karriären fick ett abrupt slut när hon blev påkörd av en motorcykel och miste sitt vänstra ben.

Trots den hårda starten i livet och alla motgångar lyckades hon övervinna sitt handikapp och engagerar sig numera hårt i olika välgörenhetsorganisationer, bland annat bekämpningen av landminor. Det var i samband med att hon organiserade en konvoj till Kroatien - för att lämna över benproteser till offer för landminor - som hon träffade sin blivande man, Paul McCartney.

Heather har aldrig försökt att dölja det faktum att hon har ett konstgjort ben. I stället utnyttjar hon till fullo sin sociala kändisställning till att föra fram olika projekt för handikappade i rampljuset. Och hon får mycket uppskattning från de olika organisationer som hon hjälper med sitt arbete för att förbättra situationen för dem som drabbats av samma öde som hon själv.