Valets vinnare: Sjukvårdspartierna

En chock för de etablerade politiska partierna ? det blev valresultatet i Gävleborg, Norrbotten och Värmland där lokala sjukvårdspartier i protest mot nedläggningar fick stora och oväntade framgångar.

7 oktober 2002

I Norrbotten etablerades sjukvårdspartiet i samband med förra valet i protest mot nedläggningen av sjukhusen i Luleå och Boden och byggandet av det nya storsjukhuset i Sunderbyn.

I årets val ökade sjukvårdspartiet från drygt åtta till över 23 procent, inte minst tack vare löftet att åter öppna de bb-enheter som lagts ner de senaste åren i Kiruna, Kalix och Piteå.

? Det är osäkert vad det innebär, om sjukvårdspartiet tar över makten från socialdemokraterna tillsammans med de borgerliga. Frågan om bb, som lyfts fram av alla utom socialdemokraterna, har naturligtvis påverkat resultatet. Jag tror dock att många också reagerat mot de senaste årens centraliseringspolitik som inneburit en minskad insyn i verksamheten, säger Lisbeth Löpare-Johansson, Vårdförbundets ordförande i Norrbotten.

Hon hoppas nu på ett bättre diskussionsklimat.

? Oavsett vilka som får makten blir det en svagare maktställning än tidigare och förhoppningsvis ska det leda till ett större behov av att lyssna på oss och andra. Visst är bb-frågan viktig, men det vore olyckligt om bara enskilda frågor diskuteras och inte hela vården, säger hon.

Befarar ny omorganisation
I Värmland fick det nybildade sjukvårdspartiet över 17 procent av rösterna.

Dess stora fråga var nedläggningen av akutsjukvården i Kristinehamn och Säffle.

? Sjukvårdspartiet har sagt att man vill öppna igen i Kristinehamn och Säffle, men hur det ska gå till är oklart, säger Eva Strandh, Vårdförbundets länsavdelningsordförande.

Hon är orolig för att valresultatet ska leda till nya omorganisationer:

? Det skulle bli jobbigt för personalen som är trött av alla förändringar som genomförts de senaste åren. Det gäller även i kommunerna, eftersom en förändring i landstinget också leder till omorganisationer i kommunerna.

I Gävleborg röstade över sex procent på det helt nya sjukvårdspartiet. Dess huvudfråga var nedläggningen av bb och flytten av akutkirurgin från Bollnäs.

? Många i framför allt Bollnäs känner sig svikna. Nu är läget oklart, men jag tror att många tycker att de som haft makten tidigare misslyckats som arbetsgivare och att det är värt att pröva något nytt, säger Petra Lindstedt, ordförande för Vårdförbundet i Gävleborg.

? Vår förhoppning är, oavsett vem som får makten, att vi får politiker som är intresserade av att föra en dialog med oss ? inte som hittills bara skicka fram tjänstemän och träffa oss först vid förhandlingar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida