Förlamad troddes vara berusad

Mannen hade skadat ryggen i fallet med cykeln men ambulanssjukvårdarna använde varken halskrage eller scoopbår då de lyfte patienten.

Förbipasserande hittade den 37-årige mannen med cykeln över sig på mage i en buske bredvid en cykelväg och kallade på ambulans. Ingen visste vad som hade hänt. På sjukhuset konstaterade ortopeden som undersökte patienten att han inte hade någon känsel i benen. Han hade drabbats av förlamning i både armar och ben (tetraplegi).

Mannens syster anmälde ambulanssjukvårdarna till Ansvarsnämnden och hävdade att de, enligt vittnen på olycksplatsen, hade hanterat patienten ovarsamt och därigenom kanske hade förvärrat hans skador. Han är nu kopplad till respirator och kan bara rycka på axlarna och röra huvudet.

Brodern hade själv någon timme efter ambulanstransporten berättat för sina anhöriga att hans överkropp hade fått hänga ner mot benen då han flyttades och att hans huvud hade åkt hit och dit i ambulansen.

Patienten hittades på en snöklädd raksträcka på en cykelbana. Den ena ambulanssjukvårdaren skrev att mannen låg på mage med cykeln över sig och luktade alkohol, »därför misstänkte jag varken höghastighetsvåld eller de skador mannen hade.«

Varken patient eller vittnen berättade hur olyckan hade gått till. Mannens brist på kommunikation tolkade ambulanssjukvårdaren som att han var berusad.

När läkaren på sjukhuset konstaterade att mannen inte reagerade på smärta i benen blev jag mycket rädd och noterade i ambulansjournalen att vi hade blockvänt patienten till scoopbår, skrev ambulanssjukvårdaren.

Det hade de dock inte gjort, och först under färd fick mannen en halskrage.

Den andra ambulanssjukvårdaren skrev att han och kollegan hjälptes åt att ta av mannens ryggsäck och lyfta över honom på båren. Själv la han armarna runt patientens rygg, korslade hans armar och tog tag runt hans handleder. Kollegan lyfte i knävecken så att patienten satt med böjda knän och ryggen bakåtlutad.

Ansvarsnämnden konstaterar i sin bedömning att bruket av halskrage och scoopbår uppenbarligen inte har skett på rätt sätt. Men förmodligen hade patienten redan fått sin ryggskada innan ambulansen kom till platsen och det är inte säkert att de båda ambulanssjukvårdarnas hantering förvärrade skadan.

Ambulanssjukvårdarnas beskrivningar av omhändertagandet går inte ihop och stämmer inte heller överens med anmälarens beskrivning. Det brister också i journalföringen och dessutom har en oriktig uppgift förts in, skriver nämnden och ger de båda ambulanssjukvårdarna var sin varning. Anmälaren överklagade beslutet (hsan 1205/04:b4).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida