Barbro Naroskyin är sjuksköterskan som fram till november 2005 var landstingsdirek­tör i Uppsala, och som i januari nästa år blir landstingsdirektör i Östergötland. När hon slutade i Uppsala var det för att hon blev erbjuden att leda ett projekt om gemensam vårddokumentation inom landstinget i Stockholm.

– Uppdraget som landstingsdirektör i Uppsala var tufft, men också jätteroligt. Jag lärde mig mycket och när jag kommer till Östergötland förstår jag hur viktigt det är att lägga örat mot marken, säger Barbro Naroskyin.

Hon vill lyssna in vad det är som är mest angeläget, men vet redan nu att regionfrågan och landstingets 230 miljoner i underskott är viktiga frågor som måste hanteras. Om landstinget i Östergötland vet Barbro Naroskyin också att utveckling och innovationer är något av ett varumärke.

Om det kommer att märkas för sjuksköterskor att det är en sjuksköterska som leder landstinget? Nej, det tror hon inte.

– Det är väldigt bra och fint att vara sjuksköterska, men att vara landstingsdirektör är att välja en helt annan karriär. Jag är glad för min vårdbakgrund och har haft stor nytta av den arbetsledarerfarenhet jag fick som sjuksköterska.