FALUN: Kortsiktighet retar

Det nattavtal som landstinget i Dalarna har sagt upp är bara drygt två år gammalt. Var finns framförhållningen? frågar sig många.

29 oktober 2009

Bara två år blev avtalet med landstinget om villkoren för nattarbete. När Vårdfacket träffar Vårdförbundsmedlemmar vid Falu lasarett är det flera som undrar varför man har handlat så kortsiktigt. ?

– Jag kan då hålla ordning på min ekonomi, säger Viktoria Lindmo från infektionskliniken.?

Att det bara är nattavtalet med sjuksköterskor och undersköterskor som har sagts upp retar Ninni Wallfeldt på intensivvårdsavdelningen.?

– Om vi ska hjälpas åt att rädda landstingets ekonomi ska väl alla hjälpas åt. Men läkarnas avtal – som är bättre än vårt – är det ingen som rör!?

Det har gått en tid sedan landstinget sa upp sitt avtal. Vad de vill ha i stället har de inte offentliggjort. Förhandlingar pågår.?

Men vad det än blir innebär det försämringar jämfört med det guldkantade avtalet från 2007. Då, när det kom, var det som medicin mot de ständiga svårigheterna att få folk att jobba natt.?

– Det fanns inget utrymme för att vila upp sig mellan arbetspassen. Folk fick migrän, ont i magen. Så det blev ett jättelyft med det nya nattavtalet, säger Michaela Skytt på infektionskliniken.?

Ett sådant lyft att det faktiskt är lite konkurrens om att få ta nattpassen. Vilket också innebär att de som bara vill jobba dag slipper nattarbetet. Så de är också nöjda med avtalet.??

För Christoph Frank var det när han hörde talas om Dalarnas nattavtal som han bestämde sig för att tillsammans med frun, som också är sjuksköterska, flytta från hemlandet Tyskland till Sverige. I Tyskland är villkoren betydligt sämre, »men så finns det nästan inga sjuksköterskor över 50 år heller«, konstaterar han. Det finns en gräns för hur mycket natt han kan acceptera. ?

– Går de över den gränsen flyttar jag till Norge…??

Viktoria Lindmo har jobbat på sjukhuset så länge att hon i sitt personliga anställningsavtal har reglerat att hon ska arbeta dag och kväll.?

– Det kommer jag förstås att hålla mig till när villkoren för att jobba natt försämras. Nu har jag jobbat ungefär en natt varannan vecka, men i fortsättningen blir det inget nattjobb för mig.?

Hon beklagar att det blir de som är relativt nyanställda, som har 20 procent natt inskrivet i sina anställningsavtal, som får ta nattskiften.?

– Det är ju egentligen då man behöver de erfarna sjuksköterskorna mest, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida