Helena såg sin chans – och tog den

Senast vid årsskiftet ska valfrihet finnas i hela landet i primärvården. Men villkoren kommer att variera kraftigt, både för vårdgivare och patient. För Helena Eriksson har vårdval betytt att hon har kunnat förverkliga sin länge närda dröm om närhet i vårdkedjan. För det har hon engagerat både familj och vänner — och lånat på villan.?

Det känns fantastiskt, fast också ångestfullt innan allt är på plats. Men absolut värt det. Det har varit en väldigt rolig resa, försäkrar Helena Eriksson på barnmorskemottagningen Hjärtat i Uppsala. ?

Mottagningen ligger ovanpå en galleria vid gågatan mitt i centrum. Väntrum med röd skinnsoffa och svarta fåtöljer, trägolv och röd-rosafärgade gardiner framför undersökningsrummens glasväggar och dörrar med allmogeblå lister och ett grupprum som ger vardagsrumskänsla med golvyta för massagekurs och salsa.??

Lokalen hyrde hon från den 19 oktober då också den första patienten kom. På invigningen kom 100 personer, både politiker, kolleger och gravida. Veckorna före gjorde de sex barnmorskorna reklam för mottagningen utanför gallerian och vid ett köpcentrum. ?

– Där fick vi många napp, och jag ringde lokalpressen i augusti, det blev jättebra reklam. Dessutom informerar landstinget om oss på sin hemsida eftersom vi är en landstingsfinansierad verksamhet. ?

Hjärtat erbjuder mödravård med föräldrautbildning, preventivmedelsrådgivning och gynekologiska hälsokontroller, men också babymassage och salsakurs.?

– Jag har länge haft profylaxkurser vid sidan om arbetet och nu har jag gått en kurs i taktil massage. Profylaxmammorna är intresserade av babymassage så nu startar vi så fort jag har satt ihop ett program. Inom landstinget skulle det ha varit väldigt krångligt, här kan vi ta extra betalt och det är bara att sätta i gång. Det är en sådan frihet. ??

Tankar på en »egen låda« har Helena Eriksson haft i flera år men före vårdvalet bedömde hon att en privat mottagning inte skulle bära sig i Uppsala. Nästan det första hon gjorde var att kontakta hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande om villkor och tidsplan. Hon höll sedan regelbunden kontakt med politikerna, började leta lokal och kontaktade kolleger som startat eget i Göteborg, Linköping och Stockholm för att lära av deras erfarenheter. ?

– På Vårdförbundets kurs Förändringskraft kände jag att min idé bar hela vägen. Den gav också en hel del matnyttigt om god vård, ledningsansvar och vad som åligger mig. Jag har haft tusentals kontakter. Jag har skrivit upp allihop i den här boken, säger Helena och visar en bok med fullklottrade sidor, samtidigt som hon skrattande kommer på att det är bok nummer två.??

Men hon har inte gjort allt själv, många har hjälpt till. Företaget har hon ihop med maken. Han är managementkonsult och bidrar med sina kunskaper. Sönerna hjälpte till med enkäten till blivande mammor om vad de önskar av sin mödravård. De ordnade också och sköter hemsidan. Namnet har Helena och hennes man hittat på medan bästa väninnan, som är illustratör och har fixat inredningens färg och form, gjorde loggan. Dottern ska leda salsakurserna ihop med en av barnmorskorna som är från Sydamerika,?

– Jag har tänkt mycket på miljön och ville förmedla kärlek, värme och omtanke. Det ska kännas ombonat och rofyllt så att paren kan koppla av, det ska finnas frukt och vatten och inspirerande böcker. En grundtanke jag haft hela mitt yrkesliv är att föra de olika delarna i vårdkedjan närmare varandra. Det är inte så lätt att få till i Uppsala där mödravården hör till primärvården, säger Helena Eriksson. ? ?

Med barnmorskor som alla, utom He­lena, också arbetar på Akademiskasjukhusets förlossning är chansen stor att någon av dem är i tjänst där då kvinnorna kommer in för att föda. ?

– Jag vill ha en miljö där vi utgår från kvinnans och mannens behov. Men våra skogar är inte grönare än andras och vi erbjuder bara det antal besök vi får ersättning för. ?

I Uppsalas modell får alla som uppfyller kraven auktorisation. Hur har du försökt gardera dig mot att bli utkonkurrerad??

– Jag har försökt tänka ut hur Hjärtat ska bli en mottagning som lockar. Med tillgänglighet, både geografiskt och med öppettider. Genom att vi vet vad som sker i vårdkedjans alla led, själv har jag arbetat med alla. Sedan ska vi förstås ha hög kvalitet – men så tänker väl alla.?

Hon och maken gjorde en noggrann ekonomisk kalkyl och belånade villan för att kunna starta. De räknar med förlust i början. De stora utgifterna är lokalhyran och lönerna. Inkomsterna består av ersättning för mödravård, preventivmedelsrådgivning och gynekologiska hälsokontroller.

?– Just nu motsvarar inflödet av patienter två heltidstjänster, men redan från januari behöver vi vara motsvarande tre heltidstjänster. I snitt behöver vi skriva in 2,5 gravida i veckan per heltidsbarnmorska, förutom rådgivning och kontroller, för att gå runt. Men antalet hälsokontroller kan vi styra över så att vi tar in fler om vi har färre gravida en vecka. ??

Hur köper man in labbtjänster, sterilmaterial, läkartjänster och allt annat som behövs?

Det har varit många frågor på vägen och fortfarande dyker det upp nya. Att anställda på kvinnokliniken såg mottagningen som en konkurrent var länge ett problem. När en barnmorska ville ha tjänstledigt för att dela ut broschyrer om Hjärtat blev hon nekad.?

– Men sedan gick landstingsdirektören ut och sa vad som gäller. Nu handlar det om att få till anställningarna. Alla utom jag är kvar på Akademiska och arbetar extra här. Ett scenario är att en barnmorska är anställd här och en där och så kan de byta arbetsplats med varandra vissa timmar, säger Helena. ?

– Ett annat är att de arbetar halvtid på båda ställena. Kvinnokliniken är mycket positiv till samarbete, cheferna anser att närhet i vårdkedjearbetet är viktigt. ??

Den första oktober tecknade mottagningen kollektivavtal. Barnmorskorna berättar att hon redan förvarnat om att hon vill ha dem fler timmar. ?

– För mig är det jätteviktigt att alla som jobbar här ska känna sig 100-procentigt delaktiga. Även om det är jag som har byggt upp mottagningen vill jag att vi utvecklar den tillsammans, vi ska använda allas kreativitet, säger Helena Eriksson.

HELENAS RÅD till dig som vill STARTA EGET

  • Undersök om din idé bär. Gör den det så satsa helhjärtat.
  • Fundera på om du ska vara ensam eller starta tillsammans med någon.
  • Ta hjälp. Plocka in den kompetens du inte har själv och var inte rädd att fråga.
  • Var beredd på att vara spindeln i nätet och på att det tar all din tid.
  • Var beredd på sömnlösa nätter och ångest, både innan allt är på plats och framöver. 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida