Efter medlemsomröstningen i förra veckan, där 55 procent av de röstande medlemmarna sa nej till arbetsgivarens bud, skickade Vårdförbundet ytterligare ett kompromissbud till arbetsgivarna. De svarade omedelbart nej till förslaget.

Pia Arndorff, ordförande i Vårdförbundet Skåne, är besviken över att det inte blev någon överenskommelse.

– Jag hade hoppats att vi skulle hitta en lösning tillsammans. Det hade varit till fördel för båda parter. I det här finns ingen vinnare, varken arbetsgivaren eller Vårdförbundets medlemmar, säger hon.

Svårt få till vettiga scheman

Hon är övertygad om att det kommer att vara omöjligt att få till vettiga scheman utifrån de bestämmelser som finns i de allmänna bestämmelserna, AB, i det centrala avtalet.

– Arbetsgivarna säger att de har gjort det här för att spara pengar. Men priset kommer att bli ett ökat ohälsotal och att våra medlemmar inte kommer att kunna ge en säker vård, säger Pia Arndorff.

Några mer förhandlingar med arbetsgivarens tjänstemän blir det alltså inte. Men Pia Arndorff kommer att ta kontakt med politikerna med frågan ”var det så här ni ville ha det?”.

– Hur rimmar det till exempel med det personalpolitiska program som fempartialliansen har tagit fram, undrar hon.

Manar till solidaritet

Pia Arndorff varnar nu för att arbetsgivaren kommer att trixa med olika lösningar på sjukhusets olika avdelningar. Hon påminner om att en majoritet av medlemmarna har sagt nej till arbetsgivarens bud.

– Vi kan inte tillåta att man löser problemet genom olika tillfälliga åtgärder som inte är sanktionerade av Vårdförbundet. Det kan kanske göra det bättre för den enskilde, men förhindrar att vi hittar en lösning för alla. Vi måste alla vara enade nu, säger hon.

Hon uppmanar också medlemmarna att höra av sig till avdelningen om de får förslag från arbetsgivaren.

Vårdförbundets sista bud, det som i går avvisades av arbetsgivaren, finns på Vårdförbundet Skånes hemsida.