Kvinnor med astmamår sämre än männen

Trots att de är följsammare till sin behandling och mer positiva till läkemedlen så mår kvinnor med astma sämre än männen.??

Medelålders kvinnor med astma har mer ångest, har svårare att sova och är tröttare på dagen jämfört med jämngamla män med astma. Det visas i en ny doktorsavhandling av sjuksköterskan Rosita Sundberg.?

– Kvinnor har oftare en icke-allergisk astma som ibland kan var mer svårbehandlad. Kvinnor upplever också astmasymtomen kraftigare, säger hon.

Men Rosita Sundberg kan ännu inte svara på vad som är orsak och verkan i fyndet.?

– En försämring av astmasymtomen som gör det tungt att andas ökar risken för ångest. Samtidigt vet vi att om man har astma och dessutom en psykisk påverkan så försämras astmasymtomen, säger hon.?

Hon kan även visa att 25-åriga kvinnor med medelsvår till svår astma kände sig mer begränsade än männen.?

– Det är fler kvinnor än män som inte deltar i de sporter de vill, som har smärta och som upplever att sjukdomen påverkar umgänget med vänner, säger Rosita Sundberg.??

Läs mer: Sundberg R. Quality of life, school performance, treatment adherence and gender differences in asthma. Doktorsavhandling, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet 2009.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida