Det nya nätverket består av 50-talet riksdagsledamöter från olika partier och formerade sig efter seminariet Livshjälp – inte dödshjälp! som hölls i riksdagen i januari.

– Vi ska bland annat arbeta för att den palliativa vården och hospisvården ska fortsätta att utvecklas. Ingen ska behöva dö med smärta.

Det säger Mikael Oscarsson tillsammans med Alf Svensson, båda (kd), initiativtagare till seminariet.

Som en av de första aktiviteterna tänker de erbjuda så många riksdagsledamöter som möjligt studiebesök på hospis så att de får se hur vården fungerar. Så gjorde de i London när man i parlamentet funderade på att följa i Hollands spår, där dödshjälp är tillåtet.

Centerpartisten Staffan Danielsson har interpellerat i riksdagen om en ny statlig utredning om dödshjälp, men socialministern Göran Hägglund har sagt nej till en sådan utredning. Under interpellationsdebatten svarade socialministern bland annat:

– När det gäller frågor kring det som kallas läkarassisterat självmord samt aktiv dödshjälp är min bestämda uppfattning att detta är någonting vi inte ska ge oss in på. Vårdens uppgift är att stå i livets tjänst.