Personligt Hadi Abd

Ålder: 56 årKarriär: biomedicinsk analytiker och med dr i klinisk bakteriologiFamilj: hustru, tre barn och två barnbarnLäser: gärna poesiVill: tänka mindre på sitt arbete

När Hadi Abd kom till Sverige från Irak 1990 rymde han från döden till livet. Hade han stannat kvar bara några veckor till är han övertygad om att han inte hade levt i dag.

Eftersom hans liv har varit fyllt av utmaningar har han lärt sig att man måste planera för att komma framåt. Därför satsade han på en lång utbildning i sitt nya hemland med förhoppningen att kunna tillföra samhället ny kunskap.

– Jag är skyldig det svenska samhället att prestera eftersom jag har blivit så väl bemött här och fått utbildning och arbete. Många människor har hjälpt mig längs vägen för att komma dit jag är i dag, säger han.

Som barn i Irak var Hadis dröm att bli läkare. Skolorna var hårda och eleverna pressades att studera många timmar om dagen. Det gjorde att han satte ribban högt. Eftersom han missade intagningsgränsen till läkarlinjen med en hårsmån sökte han sig i stället till utbildningen till biomedicinsk analytiker. Det är han trots allt glad över i dag.

– När jag var ung trodde jag att det enbart var läkaren som kunde hjälpa. Nu vet jag att det inte är så. Och med mitt arbete kan jag i stället hjälpa både läkaren och läkemedelsindustrin. Det är upplyftande, säger han.

När Hadi hade bott i Sverige i sex år började han på universitetet för att komplettera sin irakiska utbildning. Efter kandidatexamen i biomedicinsk laboratorievetenskap fortsatte han med en magisterexamen och tog sedan steget till forskning. Viljan att framställa ett vaccin mot kolera är hans största drivkraft. Just nu studerar han kolerabakteriens överlevnad både i naturen och i människokroppen. Tidigare har han bland annat varit den första att diagnostisera en hjärnhinneinflammation orsakad av amöbor.

– Det bästa med jobbet är upptäckarkänslan, att hitta något som man sökt efter en längre period, säger han.

Det stora intresset för forskningen gör att Hadi ibland inte kan koppla bort tankarna på jobbet när han kommer hem. Därför har han ofta svårt att fokusera på andra saker som han skulle vilja ägna sig mer åt, till exempel poesi och musik. Hans hustru tycker ibland att han är frånvarande men trots det tror Hadi att hon nog är lite stolt över honom.

För korrespondens:
Hadi Abd, mikrobiolog och forskare vid Smittskyddsinstitutet i Solna. hadi.abd@smi.se

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida