Varning. Chefen kan se dig!

Tänk på att det som står i en öppen diskussionsgrupp kan läsas av alla, även av chefen.

Uppmärksamma arbetsgivare är också ute på nätet, och tveksamma inlägg från dig kan lätt få chefen att dra öronen åt sig. Så länge som du inte bryter mot sekretesslagen är det ingen fara rent juridisk. Men din moral kan komma att ifrågasättas. ?

Ett känt exempel är barnskötaren som på Facebook lade ut en bild på sig själv med en mössa från klädesmärket Porn star. Han hade nyligen blivit lovad ett vikariat på en förskola. Efter att arbetsgivaren varit inne på hans sida fick han beskedet att han inte längre var välkommen.??

En färsk undersökning från Infotorg och Svenska handelskammaren visar att allt fler företag söker information på nätet om dem som söker arbete. Vart fjärde företag letar information via sökmotorer som Google och vart tionde företag söker i sociala medier som Twitter och Facebook.?

Att patienter eller anhöriga hänger ut vårdpersonal på Facebook, Twitter eller något annat socialt medium är svårt att värja sig emot. Varken ett reellt fel har begåtts eller det handlar om skitsnack som förr stannade människor emellan kan uppgifter om dig bli offentliga på webben.??

Enligt tidningen Chef har nästan var femte chef varit med om att opassande eller sekretessbelagd information har spridits via sociala medier, ofta av någon på jobbet. ?

Men som chef, ledare eller utvecklingsansvarig går det också att använda de sociala medierna kreativt. Kanske genom att starta en sluten diskussionsgrupp eller en blogg som enbart kan läsas av en utvald krets på intranätet, exempelvis de anställda på en viss klinik eller avdelning.?

— Det är ett bra sätt att kommunicera med medarbetarna. Som chef kan du skriva om ledarskapsfrågor, diskutera olika artiklar, metoder och så vidare, samtidigt som medarbetarna får en chans att i lugn och ro reflektera och komma med kommentarer, säger Sanna Carlheimer som ansvarar för Vårdförbundets sociala medier.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida