Allt fler gravida vårdas för ätstörning

Allt fler gravida vårdas för ätstörning

Tar ansvar. "Vi sköter ätstörningen, barnmorskan graviditeten, säger Cecilia Brundin Pettersson på Mandokliniken. Foto: Frida Fernqvist

Blivande mödrar lyckas ofta dölja sin ätstörning, vilket gör att de sällan får det stöd och den hjälp de behöver. Men problemet ökar.

30 november 2011

Barn- och mödravård i Sverige är bra, men det behövs ett samarbete med ätstörningsvården. Det anser Cecilia Brundin Pettersson, behandlare på specialistkliniken Mando i Huddinge utanför Stockholm. Hon är också den som startade nätverket Gräs, en sammanslutning av kliniker och forskare som vill sprida kunskap om ätstörningar i samband med graviditet.

Under hösten bjöd de in personal från barn- och mödrahälsovården i hela landet till en utbildningsdag i ämnet. Det gäller att fånga upp problemet så tidigt som möjligt.

— Där har barnmorskan en väsentlig roll att spela, säger Cecilia Brundin Pettersson.

För barnet i magen påverkas av bantningen bland annat genom att mer av organiska miljögifter frigörs från kvinnans fettvävnader och då förs över till fostret, berättade dietisten Gill Lindroos under utbildningsdagen.

Ätstörningar är sällan något man frågar om, men den inbjudna vårdpersonalen uppmanades att verkligen våga göra det. Om kvinnan inte vill väga sig, har ovanligt många frågor kring mat, inte går upp i vikt eller tränar extremt mycket kan det vara varningstecken.

Den här patientgruppen ökar. Cecilia Brundin Pettersson blir ofta kontaktad av personal från barn- och mödrahälsovården med frågor om eventuell ätstörning.

— Mandometerkliniken får in i snitt en remiss varje vecka. Det kan vara kvinnor som har en pågående ätstörning eller som har återinsjuknat då de blivit gravida. Den kroppsliga förändringen är ofta mycket problematisk för de kvinnorna.

Vi träffar Anna som är 25 år och väntar sitt första barn. Hon led av ätstörningar redan innan hon blev gravid. När beskedet kom fick hon panik.

— Att gå upp så mycket som man ska göra vid en graviditet känns väldigt onaturligt för mig. Först trodde jag att jag skulle öka 30 kilo över en natt, berättar hon.

Nu träffar Anna sin behandlare tre till fyra gånger i veckan, för samtal, planering av måltider och vägning.

— Det är så skönt att någon annan har koll så att barnet också får i sig vad det behöver. Jag hade inte klarat det själv.

Hennes barnmorska fick veta med en gång att Anna har en ätstörning. Cecilia Brundin Pettersson har kontakt med både Anna och barnmorskan.

— Vi jobbar med ätstörningen och barnmorskan sköter graviditeten, ett samarbete som fungerar mycket bra.

För bara några år sedan fick Cecilia Brundin Pettersson ofta höra att det är omöjligt att bli gravid om man har en ätstörning. Men det stämmer inte. Det händer att även kvinnor med mycket lågt bmi blir gravida.

De allra flesta, 70 procent av patienterna, lider av en ätstörningsform som kallas UNS, utan närmare specifikation, och behöver inte vara magra eller se sjuka ut på andra sätt. Men det betyder inte att det är en mildare form av ätstörning. Därför kan det vara svårt att upptäcka de här patienterna och det är vanligt att de själva förnekar sina problem.

Karin Ståhl, barnmorska i Bollnäs, hade inte hört talas om nätverket Gräs tidigare, men efter utbildningsdagen känner hon att hon kan vända sig dit för konsultation.

— Efter den här utbildningen har jag insett att man inte måste vara expert, utan att det kan räcka att lyssna och visa att man finns, säger hon.

Kontakt: cecilia.brundinpettersson@mando.se

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida