Larm om fotoförbud visar sig vara överdrivna

Larm om fotoförbud visar sig vara överdrivna

Godkänd bild. Den egna nyfödda bebisen är tillåtet fotoobjekt. Arkivbild: Colourbox

Allt fler landsting inför fotoförbud rapporterade medierna i november. Men Vårdfokus rundringning ger en annan bild.

30 november 2011

Det började med två JO-anmälningar mot att Västerbottens läns landsting beslutat införa totalt fotoförbud i sina lokaler. Landstingsdirektören stod på sig i media, bland annat i debatter mot Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro som konstaterade att en bild kan säga mer än tusen ord när det till exempel gäller att avslöja missförhållanden i vården, men också att vårdpersonalen integritet är viktig och att människor med skyddad identitet ska kunna känna sig trygga i vården.

Uppgiften spreds att sju landsting hade infört förbud och att tre till övervägde att göra det. Men bortsett från Västra Götalandsregionen, som införde sina regler i oktober 2009, och Örebro, vars policy än så länge bara är ett arbetsmaterial som landstingsstyrelsen ska ta ställning till i december, har de andra landstingen haft sina regler länge. Flera år tillbaka uppger presstjänsten i Östergötland, omkring 20 år svarar man i Värmland, åtminstone 30 år i Kalmar och ”så länge det funnits patientsäkerhet” i Kronoberg. Det handlar inte om några totalförbud.

I alla landstingen framhåller man att skälen till de fotoregler man har är hänsyn till patientsekretess och skydd för medarbetarnas integritet. Sjukhus är inga allmänna platser. Medpatienter ska inte behöva vara oroliga över att bli fotograferade. Det hör till god ton att fråga och då får man lov, säger presstjänsten i Västra Götaland. I Kronoberg tror man på dialog i stället för skyltar, och i Kalmar vill man hellre tala om tillstånd att filma än förbud.

I Landstinget Kronoberg får till exempel inte föräldrar som vill filma sina nyfödda samtidigt fotografera andra mammor och barn eller personal som inte gett sitt medgivande. Det är inget konstigt, bara sunt förnuft, enligt pressekreteraren Stefan Ahlrik, och nio gånger av tio går det bra för anhöriga att fotografera en planerad förlossning. Skulle något tillstöta är det verksamhetschefens sak att eventuellt bryta.

— Vår ambition är att vara så öppna som möjligt för granskning, inte att stänga ute. Fotoreportage på sjukhusen ska fortfarande vara tillåtet, bara man tar hänsyn till eventuella patienter.

I Värmland ska man inte införa någon skärpning, enligt Petter Niljung, pressansvarig:

— Vi har inte haft några tillbud men diskuterar just nu att vi, med tanke på den nya tekniken, behöver bli bättre på att prata med personal och patienter om hur vi ska ha det.

Landstingen uppger genomgående att det upp till verksamhetscheferna att besluta. Kvar blir Västerbotten, det landsting vars skärpning av gällande regler drog igång rapporteringen. Men också där säger landstingsdirektör Jan Rastad att det är enkelt att begära tillstånd. Spridning av bilder på sociala medier är den stora rädslan. Han håller dock med om att beslutet som gäller i alla landstingets lokaler kan ha uppfattats som hårdare än det var tänkt av en del anställda.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida