Arbetsgivaren stoppar huvudet i sanden

På Astrid Lindgrens barnsjukhus har det saknats specialistsjuksköterskor länge. Arbetsgivaren blundar för riskerna, anser patientsäkerhetsexpert.

För tolv år sedan undersökte Synnöve Ödegård, expert på patientsäkerhetsfrågor, potentiella riskfaktorer för patientsäkerheten på barnsjukhuset. Personal intervjuades och topp tre visade sig vara: hög patienttillströmning, bristande kommunikation mellan olika professioner samt bristande professionell erfarenhet.?

Hon anser att betydelsen av kompetent och vidareutbildad personal alltför ofta utelämnas när risker för patient­säkerheten diskuteras. Ett ansvar som borde vila tungt på politikers, myndigheters, arbetsgivares och fackliga organisationers axlar.?

— Framför allt måste vårdgivare ha en långsiktighet när det gäller bemanningen. Det handlar om att erbjuda god arbetsmiljö — och inte minst rimlig lön. Det har gått så många år sedan vi gjorde studien — och jag blir förvånad och upprörd när jag hör att problemen fortfarande finns kvar, säger Synnöve Ödegård.?I intervjuerna svarade många att bristande professionell erfarenhet är ett hot mot patientsäkerheten. Allra störst ansågs risken vara för felaktiga bedömningar och prioriteringar av barnet när det kommer till sjukhuset.??

Den nya patientsäkerhetslagen innebär att vårdgivarna måste arbeta systematiskt med patientsäkerhet. Synnöve Ödegård tycker att det vore en god början att fråga personalen vad de upplever som potentiella risker. ?— Varför inte fråga dem vad som skulle kunna få dem att stanna. Om arbetstiderna är ett stort hinder för att få barnsjuksköterskor till barnsjukvården måste de göras mer attraktiva. Om det är lönen — gör den skälig, säger hon. ?

Upprörd är hon över att sjukhusledningar tycks stoppa huvudet i sanden. Gång på gång konstaterar de att bristen på kompetent personal utgör en risk för patienterna — utan att göra något särskilt åt det. När inte fler än 25 procent av sjuksköterskorna är specialistutbildade, som på Astrid Lindgrens infektionsavdelning, anser hon att vårdgivarna inte uppfyller det krav på ökat ansvar för patientsäkerheten som ställs i nya patientsäkerhetslagen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida