Stängt?på grund av motsättningar

Under några dagar i januari stängde sjukhuschefen i Varberg akutmottagningen. Det var kulmen på en infekterad strid om avvikelserapporter och sovande jourläkare.

Natten mellan den 19 och 20 november i fjol anländer en misshandlad ung man till akutmottagningen på Sjukhuset i Varberg. Han har ansiktsfrakturer och det finns misstanke om hjärnskakning. Patienten bedöms som högprioriterad. En sjuksköterska kallar på kirurgjouren som ligger och sover i ett jourrum. Denne kommer dock inte och undersöker patienten, inte på hela natten. Först klockan elva på förmiddag får patienten träffa en annan läkare.?

I den avvikelserapport som skrivs på akuten den 20 november lyser den ansvariga sjuksköterskans frustration igenom på ett sätt som inte hör till vanligheterna: ”Nonchalans?!? Trött?” och så konstaterandet: ”Fullständigt oacceptabelt att ingen läkare tittar på patienten på 8 timmar!” I sin lönerapport hävdar jourläkaren att han har varit fullt sysselsatt hela natten mellan den 19 och 20 november. ??

Frånvarande och ointresserade jourläkare är en vardaglig företeelse på akutmottagningen, berättar en sjuksköterska som vill vara anonym:?”Speciellt nattetid är det vanligt att ortoped- och kirurgjourläkarna inte kommer till akuten förrän långt efter att de kallats. Ibland kommer de inte alls utan nöjer sig med telefonordinationer utan att ha sett patienten. Därför sker så gott som dagligen avvikelser från vårt prioriteringssystem. Det är rutin med avvikelserapporter för att patienter får vänta för länge och vi skulle egentligen kunna skriva ännu fler.”?

Några dagar senare, den 25 november, skrivs ännu en remarkabel avvikelserapport från akutmottagningen. Den sticker ut ur mängden med den skarpa formuleringen: ”Ort.jouren ville sova i stället för att ta hand om patienten.” Det rör sig om en äldre, starkt smärtpåverkad man med misstänkt höftfraktur som får vänta i sex timmar på att bli undersökt.

”Ortoped- och kirurgjourläkarna kommer ofta trötta och irriterade till sina jourpass efter att ha varit i gång hela dagen. Redan när de kommer hit så deklarerar de ganska klart och tydligt ungefär: ’Vad är det för patienter ni släpat hit? Har du något som går fort?’ Sedan försvinner de utan att meddela att de går härifrån. De spelar efter egna regler och kan vara borta i timmar medan patienterna undrar varför inget händer. Och när man till sist ringer efter dem och frågar ’vart tog du vägen?’, så får man ofta ett svar i luren som inte är så himla trevligt.”?

Det berättar den anonyma sjuksköterskan. ??

När de två avvikelserapporterna når sjukhusledningen leder det till att de båda läkarna får kritik för sitt handlande och avvikelserna anmäls enligt lex Maria. Detta faller inte i god jord hos läkargrupper på sjukhuset. Inte minst från läkarfackligt håll är upprördheten stor. ?

Konflikten eskalerar när jourläkare sjukskriver sig på grund av ”dålig arbetsmiljö” på akutmottagningen. Till sist blir situationen ohållbar. Den 21 januari proklamerar sjukhuschefen Anders Dybjer att det är en katastrof­situation och stänger under några dagar akutmottagningen för patienter med ortopediska och kirurgiska besvär.? ?

Anders Dybjer instämmer till fullo i den beskrivning av arbetssituationen på akutmottagningen i Varberg som ges av den anonyma sjuksköterskan.?

— Vittnesmålet stämmer precis med den bild som jag och andra chefer fått fram, bland annat vid en arbetsplatsträff med personal från akuten i november. Och den är inte acceptabel. Jourhavande läkare som inte personligen infinner sig när det finns patienter på akutmottagningen åsidosätter sitt ansvar, säger han.?

Enligt Anders Dybjer bottnar problemen i enskilda läkare som inte ”sköter sig på ett bra sätt”.?

— Jag har själv hört läkare här på sjukhuset uttrycka uppfattningen ”man behöver väl inte gå och bedöma varenda bruten höft”. När det gäller de två lex Maria-anmälda avvikelserna så har de ansvariga läkarna gravt åsidosatt sina åligganden i tjänsteutövningen med uppenbar risk för patienterna.

Thomas Zilling, huvudskyddsombud för läkarna på sjukhuset, tar kollegerna i försvar.?

— Avvikelsesystemet ska inte användas till att hänga ut enskilda medarbetare, i synnerhet när dessa inte har gjort något fel. Sjukhusledningens repressiva agerande gör att läkare är rädda för att gå ner på akuten, där avvikelserapporteringen fungerar som ett angiverisystem för att straffa enskilda läkare. ?

Samordnare för Vårdförbundet på sjukhuset, Ulla Svensson, säger att sjuksköterskorna som har skrivit de båda avvikelserapporterna har agerat helt rätt. ??

Det blev ingen skriftlig varning för de båda jourläkarna, men sjukhusledningen har bland annat hållit ett stormöte med läkare vid sjukhuset och inskärpt att jourläkare enbart får vila i jourrummet om det inte finns några väntande patienter. ?

Den här typen av problem är vanliga på akutmottagningar, enligt Anders Dybjer. Han har nästan 25 års egen erfarenhet som jourläkare. ?

— Jag kan lova dig att de här problemen finns på så gott som varje akutmottagning i landet. Men det här är första gången en sjukhusledning på allvar tar strid i frågan. Upprepas den här typen av försummelser här på sjukhuset så kommer vi att agera kraftfullt, säger Anders Dybjer.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida