”Man ärtrots allt eninvandrare”

— Det är lätt att tro att det mesta är som i Sverige när man börjar jobba i Norge. Men det är tufft att etablera sig här, berättar Georg Wärnhjelm.

Fem år i Norge lider mot sitt slut, i höst går flyttlasset hem till Sverige och Nyköping för Georg med norsk fru och tvåårig son. När han ser tillbaka på sin första tid som ”naiv och nykär” gästarbeta­re i Trondheim, konstaterar han att det var svårare än väntat att få till en fungerande vardag. Administration och byråkrati fungerar annorlunda. Att hitta bostad tog tid och energi. Och vissa patienters och kollegers dialekter var svåra att förstå.?

Före flytten till Norge arbetade han på en strokeenhet vid Visby lasarett. Han deltog i ett projekt för att höja kvaliteten på behandlingen och blev nyfiken på den kända strokeenheten vid universitetssjukhuset S:t Olav i Trondheim. Ett besök där imponerade och det ledde till att Georg arbetade ett år på S:t Olav. När hustrun sedan kom in på lärarhögskolan i Notodden, tio mil utanför Oslo, flyttade familjen dit. Georg är nu sjuksköterska i Notoddens kommun med 60 procent av tjänsten på ett äldreboende med 65 platser fördelat på fyra avdelningar.??

Redan i Visby deltog han i ett stort utvecklingsprojekt för bättre sårvård och den kunskapen har han utvecklat i Norge. Förra året hade många sjukhemsboende i Notodden anteckningar om svårläkta sår i sin journal. ”Det är lite skrämmande.” Några enheter fungerar bra medan någon har stora bekymmer.?

Georg förvånas över att det verkar saknas en stor tvärfacklig organisation för sårbehandling i Sverige, liksom samarbete över gränserna; i Norge finns Nifs, Norsk interessefaggruppe for sårbehandling, som samarbetar tätt med Danmarks sårbehandlare. När det gäller behandling av svårläkta sår är teamarbete över kompetensgränserna helt avgörande för resultatet, anser Georg.?

2009 gick han en vidareutbildning i sårbehandling i Drammen och nu arbetar han 20 procent i ett kommun­övergripande projekt med bedömning och behandling av svårläkta sår, både på sjukhemmen och i hemsjukvården, där behovet är störst.?

— Det finns ett enormt tyst och tåligt lidande ute i bygderna. Om kommunen verkligen ville satsa vårdpengar på sårbehandling skulle det både hjälpa dessa patienter och vara kostnadseffektivt.?

I dag saknas kontinuitet, enligt Georg, och det är inte alltid den kunnigaste personen som gör såromläggningen.?

— En av utmaningarna i mitt jobb är att inte trampa folk på tårna utan att motivera till inlärning och eget övande. Det kan vara känsligt att informera dem som jobbat länge om att det har kommit modernare metoder.??

Den som vill jobba i Norge rekommenderar han att gå via ett bemanningsföretag som kan hjälpa till med jobb, auktorisation, bostad och olika kontakter. ”Man är trots allt en invandrare här, även om de kulturella skillnaderna är små.” ?

Nu när flytten hem till Sverige närmar sig tror han framför allt att han kommer att sakna körerna han sjungit i och det charmiga norska ”gosse­lynnet”. Och så den storslagna naturen förstås.

KONTAKT: georg.warnhjelm@notodden.kommune.no

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida