Sorg

Sorg

Du ser draken genom fönstret.  Om att förlora sin mamma och själv bli en. Charlotte Qvandt. Gothia personligt 2011, www.gothiaforlag.se, ISBN 978-91-7205-748-7??

7 september 2011

Första dagboksanteckningen för läsaren obarmhärtigt rakt in i händelsernas mitt: ”Mamma var på lungröntgen i dag, det kan vara lungcancer.” Beskedet fick Charlotte när hennes son bara var två månader. Via korta anteckningar, journalutdrag och minnen får läsaren följa henne genom de fyra månaderna fram till mammans död. ?

Anteckningarna kan ibland tyckas banala; som när hon beskriver hur sambon Kristian far runt i lägenheten innan han rusar i väg till jobbet och ropar att han har gjort mackor till Charlotte som ligger i kylen. Men så kommer det längre fram: Under natten har Kristian i flera timmar burit på och dansat med en skrikande Juno med kolik. Och när Charlotte öppnar kylskåpsdörren ser hon mackorna, på osten ligger hjärtan skurna ur rädisor. Då kan man som läsare riktigt känna värmen.?

Tillvaron för Charlotte är en berg- och dalbana. Ena stunden på jobbet, då rädslan släpper taget ett litet tag, och nästa stund med mamma som till slut inte orkar gå och tycker att det är så läskigt att åka rullstol. Både gripande och tröstande. AJ

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida