Ta ditt professionella ansvar!

Vi knuffas hit och dit av tillfälliga projekt. Men inte mycket av de nya idéerna når patienterna.?

5 september 2012

Skolad till sjuksköterska innan ordet omvårdnad myntades har det tagit lång tid för mig att finna mig till rätta med ordet, men det har jag gjort nu. Om man översätter det till skötsel känns det genast enklare, alltså att en sjuksköterska vet hur man sköter en sjuk människa helt enkelt!

Men hur aktiva är vi, kliniskt verksamma sjuksköterskor, i utvecklingen av skötseln av våra sjuka? Jag har varit sjuksköterska i snart 23 år och under dessa har jag knuffats hit och dit av projekt, omvårdnadsteorier, chefsbyten och omorganisationer, och min erfarenhet av dessa tillfälligheter är att det saknas löpande utvecklings­sammankomster nära verksamheten. ?

I Region Gotland, där jag arbetar, har man en administrativ stab långt från sjukhuset, som arbetar med omvårdnadsutveckling. Den är säkert väldigt kompetent och har de bästa avsikter, men resultatet kommer sällan ända fram till patienterna. Jag tror att det delvis beror på att det inte är vi kliniskt verksamma sjuksköterskor som har identifierat utvecklingsbehovet och utifrån det motiveras att skapa förbättringar.?Jag efterlyser därför att sjuksköterskorna på vårdavdelningar och mottagningar tar tag i saken och samlas, till exempel en gång per månad, under rubriken ”Omvårdnadsutveckling” och där ställer sig frågan: Hur kan vi utveckla/förbättra omvårdnaden på vår avdelning/mottagning?

Ta ditt professionella ansvar, och bjud gärna in andra professioner till utvecklingsmötena, och be chefen om hjälp att få till träffarna. Be kanske till och med att det anställs en chefssjuksköterska som leder arbetet. Det finns både lidande och liv att spara här, visar forskningen.?Good luck out there.?

— Tina Westberg, hjärt- och pacemakersjuksköterska

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida