Världen har krympt. Den som ringer sjukvårdsrådgivningen, 1177, i Sverige kan mycket väl få rådgivning av sjuksköterskor som sitter i Thailand. Paret Birger och Karina Rexed har startat företaget Medicall som ska hjälpa privat­ägda Medhelp att klara telefonrådgivningen i flera svenska landsting. 


På Medicalls kontor i Hua Hin är det bara luftkonditioneringens dova surrande och de dubbla klockorna på väggen, med svensk tid och thaitid, som avslöjar att vi är på andra sidan jordklotet. 


Sjuksköterskorna har samma uppdrag, samma beslutsstöd, rutiner, datorer och mall i rådgivningssystemet som hos Medhelp. De som däremot tidigare har arbetat vid 1177 kan behöva en liten inkörningsperiod. 


— Det är helt enkelt en kopia av det svenska systemet som flyttats till Thailand, säger Birger Rexed, som också är läkare och medicinskt ansvarig för verksamheten.


Gör sjuksköterskorna fel bedömningar kan det anmälas till Social­styrelsen, precis som om de hade arbetat hemma.


Fiberkablarna fungerar, en stor generator står för back up om det skulle behövas och datasupporten sitter i Kalix. Skulle någonting ändå strula så är det erfarna, stabila sjuksköterskor som svarar i telefonerna. Medelåldern är 60 + och nästan alla var med på den tiden när man använde papper och penna. En långsam dator är ingen katastrof.


— Jag är förvånad över att allting fungerat så smidigt från början, säger Monica Westberg, 67.


Eva Larsson, 59, skrattar lite när hon berättar om hur hon såg annonsen på kylskåpet på jobbet. Att det skulle bli så bra hade hon knappast kunnat hoppas.


— Värmen, massage och möjligheten att simma i poolen här gör att jag mår mycket bättre, säger hon. 


Eva Larsson har råkat ut för två svåra olyckor och brutit båda armarna, men har kunnat börja arbeta heltid igen. Fast det är fortfarande svårt att arbeta åtta timmar i sträck.


— Här kan jag prova mig fram och dela upp arbetstiden, säger hon. I dag jobbar jag till exempel 12 till 16. Är ledig till klockan 22 och jobbar sedan till 02. 


Medicall betalar inte någon ob eller helgersättning och arbetstiden är ständigt förlagd över lördag och söndag. Tidsskillnaden gör att morgontjänst i Thailand motsvarar nattjänst i Sverige. På så vis kan Medhelp i Sverige minska på nattarbetet.Hurdana är då villkoren? De flesta har kontrakt på sex månader. Eftersom Birger och Karina Rexeds företag är thailändskt ser arbetskontrakten annorlunda ut än i Sverige, även när det gäller annat än arbetstider. 


Hur är det med pension och sociala avgifter?

— Våra anställda arbetar inte i Sverige och är inte anställda av ett svenskt bolag. De har själva gjort valet att under en period arbeta utanför EU/EES-avtalen med de för- och nackdelar det kan medföra.


— Många av våra telefonsjuksköterskor är på väg mot pensionering, eller är redan pensionerade, och har gjort avvägningen att frånvaron av en svensk pensionsgrundande inkomst vägs upp av andra faktorer, säger Birger Rexed.


Vad händer om man bryter sin anställning för att man inte trivs eller något händer med en anhörig?

— Vårt ömsesidiga avtal ger oss rätt att hålla inne kostnader för returbiljetten och för hyran.


Händer det något med en nära anhörig täcks ersättningen av vår rese- och sjukförsäkring som vi tecknar för samtliga anställda, förklarar Birger Rexed.Att tillfälligt jobba utomlands och under andra villkor än hem-ma ser sjuksköterskorna vi pratar med inte som någon svårighet utan snarast som ett äventyr. 


— För oss är det här rena hälsohemmet, säger Monica Westberg. 


Hon har en bred erfarenhet och har bland annat arbetat som distriktssköterska och jobbat utomlands som sjuksköterska i Norge. Jobbet i Thailand blev räddningsplankan under en svår period.


— Jag tappade sugen, kom helt av mig när min man avled i cancer. Så kom jag på att jag faktiskt kunde gå tillbaka till mitt gamla jobb som sjuksköterska. Att få arbeta i tropikerna har varit en gammal dröm. Och nu är jag här och kan både arbeta och njuta av sol och stränder, berättar Monica Westberg.”Arbetsvillan” ligger uppe i bergen 23 mil sydväst om Bangkok, i ett område utanför Hua Hin som heter Smart House Village. Här bor hela personalen i egna hus, ett par steg från arbetsplatsen. 


Och det går alldeles utmärkt att ta med släkt och vänner. Eva Larsson har med sin man Görgen, som är nybliven pensionär och gillar att påta ­i ­villans trädgård. 


— Jobbet är detsamma, fördelen är att vara i en helt annan värld, säger hon.


Någon har tagit med vuxna barn. Monica Westberg har några veckors sällskap av väninnan Margareta Larsson.


De startar gärna dagen med ett yogapass i trädgården. Promenader, ett par vändor i saltvattenpoolen och massage tillhör också fritidsnöjena.— Tack vare att vi bor så nära arbetsplatsen och att allting finns inom räckhåll så känns det som om man får mer tid över för sig själv, säger Monica Westberg. Kanske handlar det om att man kan varva jobb och fritid på ett effektivt sätt.


Det blir också en stark social gemenskap. Man gör saker tillsammans, tar ett glas vin på den ljumma terrassen efter avslutat arbetspass eller åker in till stan för att gå på restaurang.

TEXT ELSE-MARIE & CLAES-ALLAN LUNDIN