Provar nytt test

Provar nytt test
Ela Szopa tar emot patienter som inte kan svenska, inte kan läsa, skriva eller vet hur klockan fungerar. Foto: Daniel Nilsson

Demens. Ela Szopa såg problemet, att vanliga dementest inte fungerar för mycket lågutbildade och analfabeter. Nu provar hon ett test som utvecklas i samarbete med forskare.

I väntrummet till minnesmottagningen för vårdcentralerna Törnrosen och Rosengården samtalas på många olika språk. Vi befinner oss i Rosengård utanför Malmö och nästan 90 procent av de boende i området har sin bakgrund i andra länder. För två år sedan blev distriktssköterskan Ela Szopa ansvarig för minnesutredningarna och fann snabbt att de vanliga testen fungerar dåligt i ett mångkulturellt område.

Hon bläddrar i pärmen med MMSE-testet, Mini mental state examination, som vanligen används. På punkt efter punkt visar hon hur de till synes enkla frågorna kan vara omöjliga att svara på för äldre som kommer från en helt annan världsdel och som dessutom aldrig har gått i skola. En del frågor förutsätter att den svarande kan läsa och skriva. Andra handlar om klockan, som många analfabeter aldrig har lärt sig, eller kräver andra grundkunskaper.

— För en svensk är frågorna inte konstiga, men för någon som är analfabet och har levt större delen av sitt liv i en by i Asien, finns där flera ord och begrepp som de aldrig har använt sig av, säger Ela Szopa.

Även i mer praktiska uppgifter kan den som varken läser eller skriver stöta på problem. Ett sådant exempel är att den som testas ska rita en kub efter ett mönster.

— Det är nästan omöjligt att klara för den som knappt har hållit i en penna.

För varje missad fråga förlorar de poäng, och kan genom det hamna på en så låg poängnivå att resultatet felaktigt visar att de har någon sjukdom som påverkar minnesförmågan.

Minnesmottagningen samarbetar med Malmö kommuns biståndshandläggare och hemsjukvård i det EU-finansierade projektet Intervention för äldres integration i Malmö. Migrationsskolan i Malmö och ett dansk-svenskt forskningsprojekt finns också med i nätverket som arbetar med att få fram tester som fungerar oavsett utbildningsnivå och kulturell bakgrund.

Ela Szopa har låtit ett 30-tal patienter göra både MMSE-testet och det nya och skillnaden i resultat är tydlig.?

— En patient kan få 10 poäng i det vanliga testet och 25 i det som är special­utformat, säger Ela Szopa. Det märks också att patienterna är lugnare när de får svara på frågor som känns relevanta för dem. När jag använder det vanliga testet möts jag mer av misstro och frågor som: ”Varför ska jag kunna det?”

En fråga för att bedöma förmågan till logiskt tänkande handlar till exempel om hur man säkert tar sig över en trafikerad gata, där det saknas både övergångsställe och trafikljus. I stället för ord används bilder och för att testa förmågan att memorera används exempel ur vardagslivet, som att göra en inköpslista och lägga den på minnet.

Fakta Forskar på tester

Nationalt videnskapscenter for demens på Rikshospitalet i Köpenhamn arbetar tillsammans med forskare från bland annat Sverige, minneskliniken vid Skånes universitetssjukhus och Region Skåne för att få fram nya tester. I en dansk studie har det visat sig att bara en av sju äldre invandrare med demenssjukdom får diagnos och behandling. Forskarna tror att det ser likadant ut i Sverige och andra länder i Europa.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida