Tips om skydd och bibehållen fruktsamhet

Tips om skydd och bibehållen fruktsamhet
Foto: Annika Björndotter

Birgit Linderoth, barnmorska och handledare i Naturlig familjeplanering, är en av författarna till boken om hormonfri födelsekontroll.

6 februari 2013

Är inte p-pillren lite för bekväma att använda för att NFP-metoderna ska slå igenom i Sverige??

— De som är intresserade av NFP har redan valt bort hormonella metoder helt. Det går därför inte riktigt att jämföra . När man kan NFP är det en bekväm metod med många fördelar.

Märker du att unga kvinnor efterlyser alternativ till p-pillren??

— Ja, det gör många kvinnor, i alla åldrar. Ett stort antal unga kvinnor får heller inte använda p-piller av kulturella eller religiösa skäl. Många kvinnor, 15—25 procent beroende på åldersgrupp, har ingen fungerande preventivmetod. De hankar sig fram med slarvanvändning av kondom och så kallade ”säkra perioder”, som inte alls är säkra. Detta eftersom de inte får adekvat information om exempelvis korta kopparspiraler, kvinnlig kondom, pessar eller Billingsmetoden.?

Billingsmetoden går bland annat ut på att kvinnan ska avstå från samlag under de dagar hon har som störst lust. Gör inte det att metoden får svårt att bli populär?

— Det rör sig bara om 4-5 fruktsamma dagar i menscykeln och då går det utmärkt att kombinera metoden med cervixpessar.?

Har svenska barnmorskor tillräcklig kunskap om miljövänliga preventivmetoder??

— Nej alla barnmorskor och gynekologer har inte det. Vi skrev boken för att den ska kunna användas som handbok vid preventivmedelsrådgivningen.?

— Problemet i dag är egentligen inte främst ofrivilliga graviditeter. I Sverige görs 90 procent av alla aborter tidigt och medicinskt. Studier har visat att de flesta varken mår fysiskt eller psykiskt dåligt av dem. Problemet som ökar är alla de ofrivilliga barnlösa. Hormonfria preventivmedel är ett sätt att behålla fruktsamheten, både på ett individuellt plan och i samhället.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida