Mjölksyran tar ut sin rätt

Mjölksyran tar ut sin rätt
Siv Carlsson.

Överallt poppar nu protester av olika slag upp. Hur kunde vi låta det gå så här långt??

6 mars 2013

—Vi ska ju vara föregångare i god och säker vård, bra arbetsvillkor och arbetsmiljö för alla och på framkant i utvecklingen inom både vård och annat. Vad hände??

Vi har medarbetare med en unik kunskap och kompetens i vården i dag, inom alla yrkesgrupper, men vi lever kvar i stela hierarkier, gamla tankesätt, gamla budgetar och ibland ett bakåtsträvande och utvecklingsmotstånd.?

Vårdens organisationer har inte hängt med i samhällets utveckling. Vården och behandlingsmetoderna har hängt med, vårdyrkena har hängt med men resurser och ledning har inte gjort det, tyvärr.??

Och vilka är det som får lida för det? Jo, i slutänden är det patienterna. I många år har duktiga, kunniga, kompetenta och hängivna medarbetare hållit vårdorganisationerna under armarna och vänt ut och in på sig för att ge patienterna det allra bästa så att de inte blir lidande av alla de brister vi sedan långt tillbaka signalerat.?

Men….nu har mjölksyran slagit till…och det ordentligt! Ingen orkar längre hålla uppe vården. Ska man slippa mjölksyra måste ju energi tillföras. Det handlar om mer resurser för att kunna ge god vård. Och ett rättvist värderande av den skillnad kunskapen gör för att leverera en säker vård till medborgarna. Det här har inte skett och nu har vi nått vägs ände om man säger så, eller kanske en korsning där vägvalet måste göras.?

Vill vi kunna vara stolta och trygga med den vård vi bedriver är det dags för en förändring!?Vi hoppas att man vaknar upp nu och ger oss förutsättningarna för att kunna få vara stolta över vårt arbete.?
— Siv Carlsson,barnmorska

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida