Men du hör ju inte!
Men du lyssnar ju inte!

Men du hör ju inte!<br>Men du lyssnar ju inte!
Illustration: Istockphoto

Det är inte konstigt att avvikelsesystemet inte fungerar.

4 juni 2013

Jag har gett fel läkemedel till en patient och flera gånger upptäckt andra som gör det. Synonym­preparat, liknande tabletter, fel­ordinationer. Förutom att diskutera med mina kollegor så skriver jag avvikelser. Jag tänker att det här med dosförpackade läkemedel som finns kunde vara en extra trygghet. Kanske kan vårt IT-system varna för ordinationer av letala doser? Inhalationsordinationer på läkemedel som är livsfarliga att inhalera kanske går att förhindra i systemet liksom ordination av läkemedel som patienten har en känd allergi mot. Kanske brister våra läkemedelsrutiner, ordinationsrutiner, patientbedömningar — hur tänker vi steget längre? Hur tänker vi förbi att en enskild människa gjort ett fel?

Sen får jag svar på de här avvikelserna. Svaret kommer från någon på en nivå högre än min avdelningschef och svaret är alltid ungefär detsamma. ?

”Sjuksköterskan måste titta lite noggrannare.” ”Sjuksköterskan måste hantera läkemedel lite säkrare.”?

Sjuksköterskan måste göra lite bättre. Och så tänker jag att det inte är konstigt att folk inte orkar skriva avvikelser. Och så skriker jag inombords, när jag läser svaret på den tionde läkemedelsavvikelsen: DU HAR JU INTE ENS LÄST VAD JAG HAR SKRIVIT, INTE ENS TITTAT PÅ DET! HUR TROR DU ATT VI FÅR NÅGRA KONSTRUKTIVA LÖSNINGAR PÅ NÅT MED SÅNA HÄR VÄRDELÖSA SKITSVAR?

Sen lugnar jag ner mig lite. Och så tänker jag att om jag lägger av kommer korthuset att rasa. Och kanske är det det som krävs. Kanske krävs det att fler iva-sjuksköterskor säger upp sig, att fler akutmottagningar hotas av stängning och att fler patienter blir lidande för att nån ska lyssna. Vilket är så onödigt, resurskrävande och människokrävande att det kanske inte finns någon kvar som vill jobba med vården sen.

Jag kan inte tvinga någon sjukvårdspolitiker, tjänsteman, chef eller ens kollega att rensa öronen. Men jag kanske kan kommunicera med dem på ett annat sätt. Jag måste bara komma på hur.

Sandra Olsson?
sjuksköterska akutgeriatrik??

(Texten har tidigare varit publicerad på vardfokusbloggen.se)

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida