Krönika: Plågande prispress

Krönika: Plågande prispress
Tua Myhrman. Foto: Josefin Mirsch

Det piper till i fickan, jag halar upp mobilen och läser ett ilsket sms: ”Vilka värdelösa nya butterflynålar! Hemska! Billigt skit! Blir galen på allt sparande!”

1 oktober 2014

Avsändaren är en mycket sansad sjuksköterska, ett stickproffs som ser utmaningar när andra ser problem. Men nu hade hon fått nog. På några få månader hade hon testat flera varianter butterfly­nålar, inte frivilligt, utan för att den vanliga sorten inte längre fanns att beställa. De nya hade alla olika typer av fel — nålmetallen kändes som gummi, de krävde särskilda hylsor och det sämsta av allt, stickskydden var omöjliga att få på med enhandsgrepp. ?

Allting går framåt, brukar det heta. Utvecklingen av produkter likaså. Men, det är en sanning med modifikation. För utvecklingens fiende heter budget och den ska hållas. Utvecklingens fiende heter upphandling och då vinner billigast. Bäst i test får ofta stå tillbaka.??

På en av sjukhusets avdelningar brukade en enkel, smärtfri uppgift vara att dra ut dränage från patienter som opererats. Men en dag förändrades det, materialet kändes annorlunda, slangen hade fått en tjockare del och dränet sög fast när det skulle dras ut. Plågsamt för alla inblandade. Inte blev det bättre av att förbandet över operationssåret orsakade klåda, rodnad och elaka blåsor. Ett nytt fenomen för personalen, men så hade ju också nya, billigare förband köpts in.

Ingen vårdinrättning går säker för försämrad utrustning som inte håller måttet. Kolleger vittnar om trevägskranar som lossnar, läckande tömningsventiler på urinpåsar och sterila handskar som går sönder. En sjuksköterska på ett äldreboende tycker att blodtrycksmanschetterna och stetoskopen är på leksaksnivå. ”De är tunna och klena, går knappt att fästa kring armen, ser ut att vara inköpta för en femma!” En annan berättar att de fått en ny pvk-leverantör. De nya nålarna känns sträva och är svårare att sticka med. Sjuksköterskorna på hennes arbetsplats har därför sparat en gömma med den tidigare, bättre sortens pvk till svårstuckna patienter. Hennes fråga är högst rimlig: ”Vad hjälper det om pvk:n är några öre billigare när man oftare är tvungen att sticka två eller tre gånger innan man har en infart på plats?”

??Hjärnan kan vi trimma med kurser och den senaste forskningen. Hjärtat kan vi fylla med värme genom patientmöten och gemenskap. Men för att kunna ge en god omvård-nad behöver vi också bästa tänkbara arbetsverktyg, och vi har faktiskt inga slipmaskiner till nålarna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida