Satsa för att spara

1 oktober 2014

I Vårdfokus reportage verkar allt så enkelt. Självklart beslöt man sig i Västerbotten för att höja alla sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker till minst 25 000 kronor i lön. Därmed kunde vårdplatser öppnas och kostnader för utomlänsvård och inhyrd personal minska mer än vad själva lönehöjningen kostade. ?

Enkel matematik, ett logiskt beslut. Vad är då problemet för övriga landsting som ännu inte har valt att satsa som Västerbotten??

Kanske handlar det bara om brist på handlingskraft. Nu i början av hösten rapporteras om svårigheter att öppna stängda vårdplatser på många håll i landet. Samtidigt som kostnaden för hyrpersonal ökar. Men det finns få förslag till lösningar. ??

I vår genomgång av löneläget visar det sig att var tredje grundutbildad sjuksköterska tjänar mindre än 25 000 kronor per månad. I Jämtland, Västmanland och Blekinge är det nästan hälften. Då är det långt ifrån bara de nyutbildade. Många med flera års erfarenhet har fortfarande en lön under 25 000.?

Det är inte svårt att förstå att bitterheten frodas och leder till att alltfler söker sig nya, bättre betalda jobb.?

”Högre lön ska rädda vården” är rubriken på vårt reportage från Västerbotten. Det kan inte sägas tydligare.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida